Kraj má nový Moravskoslezský pakt zaměstnanosti

03.12.2015 9:16

Spolupráce Moravskoslezského kraje, Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje vede k prosperitě regionu a bude se dále rozvíjet.

Kraj má nový Moravskoslezský pakt zaměstnanosti
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Shodli se na tom představitelé těchto tří subjektů na společném zasedání, jež mělo za cíl vyhodnotit a aktualizovat společný dokument Memorandum o spolupráci. V úterý 1. prosince 2015 zároveň společně s představiteli Svazu průmyslu a dopravy ČR, Úřadu práce ČR, Regionální rady odborových svazů ČMKOS Moravskoslezského kraje podepsali novou Dohodu o partnerství – Moravskoslezského paktu zaměstnanosti na léta 2016 - 2023.

Tato dohoda navazuje na dohodu o partnerství z roku 2011, jejíž platnost letos končí. Zahrnuje změny, které vycházejí z více než 4,5letého fungování Moravskoslezského paktu zaměstnanosti jako pilotního teritoriálního paktu zaměstnanosti v České republice.

„Během této doby se stal respektovaným lídrem v České republice, přenášející know-how do dalších krajů. V současnosti existují pakty zaměstnanosti ve většině krajů Česka. Moravskoslezský pakt zaměstnanosti přispívá k pozitivnímu vnímání Moravskoslezského kraje i České republiky a byl oceněn jako příklad dobré praxe v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a v Evropské unii,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti je smluvně uzavřené partnerství k propojení politik a strategických aktivit v oblasti trhu práce a zaměstnanosti s rozvojem ekonomiky a konkurenceschopnosti Moravskoslezského kraje. Je strategickou a odbornou komunikační platformou pro partnerskou spolupráci všech významných organizací v oblastech zaměstnanosti a vzdělávání v Moravskoslezském kraji. Ve spolupráci s regionálními partnery například připravil strategické projekty, které jsou zahrnuty do Strategie rozvoje kraje, Integrované teritoriální investice (ITI), a Regionálního akčního plánu Moravskoslezského kraje.

„Například současná verze Regionálního akčního plánu představuje zodpovědně připravený dokument, který odráží priority a potřeby našeho kraje, a bude tak pro řídící orgány významným podkladem pro přípravu a zacílení výzev na aktivity, které je nezbytné v našem kraji podpořit, ať už z evropských či národních zdrojů. Věříme, že znalost potřeb regionu nám pomůže při dalším vyjednávání s ministerstvy o přísunu evropských peněz, případně i národních do našeho kraje. Snažíme se vyjednat našemu regionu takové podmínky pro čerpání evropských peněz a národních zdrojů, aby většina potřebných a zajímavých záměrů regionu mohla být v budoucnu finančně uspokojena. A to i přesto, že víme, že peněz bude mnohem méně“, konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s tím, že zástupci kraje, měst a obcí, akademické sféry, podnikatelského a neziskového sektoru se shodli na potřebách a aktivitách v oblastech dopravy, životního prostředí, sociálních a zdravotních služeb, vzdělávání, podpory výzkumu, inovací a podnikání či kultury za téměř 100 miliard korun.

Moravskoslezský kraj podporuje činnost MSPaktu od jeho vzniku i formou neinvestiční dotace. „Přestože zaměstnanost, respektive řešení nezaměstnanosti, není v přímé gesci Moravskoslezského kraje, jsme si vědomi, že rozvoj partnerství v rámci teritoriálních paktů zaměstnanosti může výrazně přispět k ekonomickému rozvoji regionu. Proto jsme dnešním podpisem dohody o partnerství na sebe vzali závazek jeho podpory. Stejně tak očekáváme jeho podporu od partnerských ministerstev a dalších institucí, neboť jsme přesvědčeni, že systémové zavedení paktů zaměstnanosti v krajích přinese užitek také jim,“ řekl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Podpora zaměstnanosti prostřednictvím MSPaktu je jedním z jedenácti bodů Memoranda o spolupráci z roku 2013, které podepsal Moravskoslezský kraj společně se Sdružením pro rozvoj MSK a Krajskou hospodářskou komorou MSK. Signatáři se na společném zasedání shodli, že závazky, ke kterým se v memorandu přihlásili, mají konkrétní výsledky.

„Důkazem je například příprava koncepce strategie dokončení hospodářské restrukturalizace kraje, na které se všichni tři signatáři společně s vládním zmocněncem Jiřím Ciencialou podíleli. Řada zcela konkrétních pozitivních efektů směrem k rozvoji kraje byla společnými silami dosažena například v oblasti zlepšování investičního a podnikatelského prostředí, v pokračujícím rozvoji dopravní infrastruktury, logistiky a dopravních systémů i zlepšení pozitivního vnímání kraje,“ uvedl ředitel Sdružení pro rozvoj MSK Radúz Mácha. Kraj, komora a sdružení rovněž společně řeší problematiku energetického a surovinového zabezpečení, nakládání s odpady, revitalizační projekty, problematiku brownfields i zlepšování životního prostředí, především ovzduší. Stejně je tomu v otázkách vědy, výzkumu, inovací a odborného i učňovského školství či při čerpání finančních prostředků z evropských fondů a při tvorbě strategických dokumentů.

„Dnes mohu říci, že spoluprací všech tří partnerů se naplňování memoranda v jednotlivých oblastech postupně daří a výstupy jsou patrné jak ve Strategii kraje, tak v opatřeních Rady hospodářské a sociální dohody a stejně tak i v navrhované Strategii restrukturalizace regionu,“ řekl předseda Krajské hospodářské komory MSK Jan Březina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…