Krajská zdravotní představila projekt umožňující rodičům vizuální kontakt s novorozencem v inkubátoru

27.09.2016 16:53

Novorozenecké oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z., jako druhé v České republice nabízí rodičům pomocí kamerky umístěné nad inkubátorem čtyřiadvacetihodinový vizuální kontakt s novorozencem. V současné době díky sponzorskému daru společnosti HiPP Czech s.r.o., oddělení disponuje dvěma kamerkami.

Krajská zdravotní představila projekt umožňující rodičům vizuální kontakt s novorozencem v inkubátoru
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nemocnice Most, pohotovost.

MUDr. Petr Janec, MHA, uvedl, že inspiraci na zavedení takzvaných on-line přenosů novorozenců umístěných v inkubátorech načerpal při návštěvě nemocnice v Drážďanech v Německu. „Vše máme ošetřeno po právní stránce, zavedení kamerek jsme konzultovali s právníky. Rodiče, kteří o tuto službu projeví zájem, nám musí nejdříve podepsat souhlas, kdy poté dostanou veškeré pokyny, jak se připojit on-line. Ačkoliv optika kamerky snímá inkubátor čtyřiadvacet hodin denně, máme po dohodě s rodiči stanovené časy, ve kterých zaručíme, že mohou vidět miminko bez zásahu zdravotního personálu, pakliže se nestane nic výjimečného. Neznamená to ovšem, že v jinou hodinu by se nemohli rodiče na kamerku připojit, může se však stát, že právě bude probíhat krmení, přebalování a další práce. V současné době disponujeme dvěma kamerkami a rádi bychom pořídili další, abychom uspokojili více rodičů. Tato služba není zpoplatněna,“ řekl MUDr. Petr Janec, MHA.

Markéta Mihalová, maminka novorozence umístěného v inkubátoru, právě této služby využívá. „Miminko se mi narodilo v šestadvacátém týdnu těhotenství a vážilo pouhých 800 gramů. V inkubátoru je již šestý týden. Jsem z Nového Boru a doma mám dvě malé děti. Když už nemůžeme mít miminko doma, jsem ráda, že ho vidíme alespoň on-line,“ řekla Maminka Mihalová.

Nákup dvou kamerek sponzorovala firma HiPP Czech, s.r.o. „Dlouhodobě spolupracujeme s  novorozeneckým oddělením ústecké nemocnice. Když pan primář přišel s tímto zajímavým projektem, rádi jsme ho podpořili,“ dodal Ing. Marek Pacúch, zástupce HiPP Czech s.r.o.

Kamerky nad inkubátory jsou vybavené vhodným typem optiky, která snímá obraz i za zhoršených světelných podmínek. Optika nesnímá žádný citlivý údaj a ani se nevytváří archív záznamu. Po každém přijmutí nového pacienta je nutné vytvořit nové heslo, aby nedošlo k připojení na kamerku rodičů již dříve hospitalizovaného novorozence.

Vybrané fotografie z akce najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…