Královéhradecký kraj: Asistenční centrum pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu zahájilo provoz

03.03.2022 15:44 | Tisková zpráva

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové dnes zahájilo provoz Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi ho zřídil Královéhradecký kraj. V provozu bude nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a sloužit bude primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny.

Královéhradecký kraj: Asistenční centrum pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu zahájilo provoz
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny. Zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění do dočasného ubytování,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Registrace v KACPU čítá tyto procesy: lustraci, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Veškerou administrativu usnadňuje fakt, že registrace probíhá na jednom místě.

„Hlavním koordinátorem všech činností krajského asistenčního centra je Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Kromě řídící funkce zajišťujeme také problematiku ubytování, humanitární pomoci a dopravy registrovaných Ukrajinců na místa ubytování. Samotné vybudování takového integrovaného improvizovaného pracoviště byla výzva a poděkování si zaslouží všichni, kdo se na něm podílí – ať už to jsou profesionální a dobrovolní hasiči, zástupci charity, složek IZS, úřadů i kongresového centra Aldis. To totiž splňuje všechny početné požadavky, které jsou na fungování asistenčního centra kladené,“ řekl ředitel krajských hasičů plk. David Pouč.

KACPU využívá prostory dvou sálů v přízemí hradeckého kongresového centra Aldis. První sál slouží jako čekárna, ve druhém sálu se nachází tzv. front desk, kde probíhají veškeré administrativní procesy.

Na zřízení centra kraj spolupracuje s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Královéhradeckého kraje, Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR (OAMP), Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Diecézní katolickou charitou Hradec Králové a také se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…