Královéhradecký kraj: Do kraje míří další dvě ocenění Národního památkového ústavu

03.10.2019 21:01

Při slavnostním vyhlášení na severočeském zámku Lemberk 2. října Národní památkový ústav ocenil nejlepší počiny památkové péče za rok 2018. Stříbrnou plaketu si odnesli i zástupci města Úpice za záchranu a obnovu národní kulturní památky Dřevěnka v Úpici a města Jaroměř, za obnovu silničního mostu Dr. Miroslava Tyrše v Jaroměři.

Královéhradecký kraj: Do kraje míří další dvě ocenění Národního památkového ústavu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V kategorii záchrana památky porota složená z odborníků NPÚ, zástupců muzeí, archeologů a dalších spolupracujících institucí vybrala jako nejlepší počin město Úpice, zastoupené starostou Petrem Hronem a jeho předchůdci za záchranu a obnovu národní kulturní památky Dřevěnka v Úpici. Dům čp. 92 v Úpici, nazývaný Dřevěnka, je jedním z nejstarších a největších maloměstských dřevěných domů, dochovaný navíc v relativní úplnosti z doby výstavby na začátku 17. století. Budova s vysokou obytnou místností, dvoupodlažní zadní komorovou částí a konstrukcí z nehraněných kuláčů je nezastupitelným článkem v typologii historických vesnických i maloměstských domů a její význam tak přesahuje hranice regionu. Budova byla od poloviny 18. století do začátku 90. let 20. století, využívána jako hospoda, řadu posledních desetiletí však chátrala. Nakonec v roce 2007 Dřevěnku převzalo město Úpice, v roce 2009 byla zahájena celková obnova a v roce 2018 byla slavnostně otevřena pro veřejnost. Vznikla v ní zážitková expozice, víceúčelová společenská a edukační místnost a informační centrum.

Mimořádné ocenění městu Jaroměř, zastoupenému starostou Josefem Horáčkem, udělila generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková za obnovu silničního mostu Dr. Miroslava Tyrše v Jaroměři, která je dobrým příkladem toho, že historické mostní železobetonové konstrukce – ohrožený segment kulturního dědictví – lze obnovit a není třeba je nahrazovat současnými stavbami, jak se tomu ve většině případů děje. Obloukový silniční železobetonový most, byl do provozu uveden symbolicky v den výročí vzniku samostatné Československé republiky 28. října 1932. Jedná se o most s horní mostovkou, s konstrukcí tvořenou segmentovou klenbou ze železobetonu, nad níž byla výplň ze škvárového betonu; čelní zdi jsou z lomového kamene s kvádrovým obkladem. Mostní těleso doplňují čtyři elegantní osvětlovací pylony.

Podoba mostu dokládá výtvarný vkus přelomu 20. a 30. let 20. století, včetně oblíbené povrchové úpravy terrazzovými cementovými omítkami, imitujícími kamenicky opracovaný povrch kamene.

Město Jaroměř provedlo během roku 2018 obnovu mostu, která zajistila nejen obnovení funkčnosti, ale také jeho charakteristických vzhledových vlastností.

Cena Patrimonium pro futuro, jenž nese podtitul Společenské ocenění příkladů dobré praxe, opravdu v Královéhradeckém kraji upozorňuje na příklady, které je dobré následovat, ty, které se vymykají obvyklému přístupu k památkám, uvedl ředitel josefovského pracoviště Ing. Jiří Balský.

Ocenění symbolizované stříbrnou plaketou v minulých letech získalo také sdružení Omnium za soustavnou činnost ve prospěch záchrany a obnovy památek na Broumovsku, spolek Ochránci památek pevnosti Josefov – Ravelin No. XIV za obnovu pevnosti a připomínání vojenské tradice pevnostního města Josefova a obec Horní Maršov za záchranu hřbitovního kostela Panny Marie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…