Královéhradecký kraj: Přes nepřízeň počasí si královéhradecké dožínky přišlo užít tisíce občanů

20.09.2022 15:44 | Tisková zpráva

Meteoradary v pořadatelích 18. královéhradeckých dožínek vyvolávaly svými nepříznivými předpověďmi velké obavy, jestli do Šimkových sadů dorazí v den konání akce návštěvníci. Nakonec se jejich prognózy nenaplnily a do dožínkového areálu v Hradci Králové dorazily tisíce natěšených občanů z celého Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký kraj: Přes nepřízeň počasí si královéhradecké dožínky přišlo užít tisíce občanů
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Pomyslná dožínková brána se otevřela v 10 hodin a prostory Šimkových sadů se pozvolna začaly plnit milovníky dožínkových oslav. Stejně jako v předchozích letech byly hlavním tahákem pestrá výstava hospodářských zvířat a zemědělské techniky, atraktivní doprovodný program a stovky stánků drobných vystavovatelů především z našeho kraje. “Po složitých covidových letech natěšeným občanům Královéhradeckého kraje nezabránilo v odhodlání užít si oslavu sklizně ani nepříznivé počasí. Moc si toho vážíme a všem, kteří přišli, moc děkujeme,” se zjevnou úlevou konstatuje spokojená ředitelka Regionální agrární komory Hana Pisarčíková z organizačního týmu dožínkové akce.

Stejně jako loni proběhlo slavnostní vyhlašování tradičních zemědělských a potravinářských soutěží a kategorií, a to včetně oceňování nejlepších studentů středních škol se zemědělským, potravinářským a lesnickým zaměřením.

Absolutním vítězem letošního ročníku soutěže Potravinář roku se stal Vejce Kosičky, s.r.o., z Hradce Králové. Kompletní letošní výsledky ankety Potravinář roku najdete na www.potravinarroku.cz

Magnetem pro návštěvníky dožínek byla koňská show světově proslulé skupiny Haraldos Stunt Brothers. Při jejím vystoupení se areál Šancí po okraj naplnil vděčnými diváky, kteří odměnili výkony skupiny dlouhotrvajícím potleskem.

Kromě kulinářských zážitků spojených s nabídkou královéhradeckých potravinářů si návštěvníci užívali oblíbených agility, ukázek zaměřených na dovednosti ovčáckých psů, přehlídky dravých ptáků Dotkni se křídel, stříhání ovcí, komentované promenády plemen skotu a ani všemi očekávaný králičí hop. Pro děti připravili pořadatelé speciální Dětský program skládající se z 23 stanovišť. Děti si mohly vyzkoušet jak se dojí kravička, první pomoc a také si rozšířit své znalosti o přírodě. Nemalé pozornosti návštěvníku se těšili i vystavovatelé drobné drůbeže a skotu.

Hudební dramaturgie letos vsadila výhradně na krajské kapely, které k pódiu přilákaly i své skalní fanoušky. Hrálo se tak vždy před téměř zaplněným hledištěm. Vyvrcholeních hudebního programu byl koncert hradeckého big bandu Factorial Orchestra, kterému aplaudovalo stovky přítomných diváků.

Organizátoři nezapomněli ani na prezentace vymírajících uměleckých řemesel jako např. pletení proutěných košíků, krajkářství a ručního předení vlny na kolovrátku. “Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout pohled na tradiční, pomalu zapomenutá umělecká řemesla a přilákat případné nové následovníky, kteří by dovednosti s nimi spojené převzali a pomohli k jejich zachování dalších generací,” prozradila dramaturgyně doprovodného programu Lenka Kopelentová.

Návštěvnost letošních Královéhradeckých krajských dožínek se těm loňským, kdy bylo krásné a teplé slunečné počasí, přiblížila na osmdesát procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…