Královéhradecký kraj postupně zavádí systém dálkových odečtů energií

03.01.2023 9:25 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj výrazně modernizuje systém hospodaření s energiemi tak, aby efektivní sběr a vyhodnocování dat pomohly snížit spotřebu a současně umožnily lepší plánování do budoucna.

Královéhradecký kraj postupně zavádí systém dálkových odečtů energií
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Projekt zahrnuje pořízení nového evidenčního systému, dálkové odečty měřičů i školení zástupců jednotlivých organizací. Projekt za 14 milionů bude kompletně dokončen v letošním roce.

„Pokud chceme úsporně a dobře hospodařit s energiemi, musíme k tomu mít vhodné nástroje. Původní systém evidence spotřeb byl uživatelsky velmi nepřívětivý a s minimálními funkcemi. Ruční odečty elektroměrů neumožňovaly rychlou a efektivní kontrolu. To se muselo změnit a proto jsme začali realizovat kompletní modernizaci spočívající v novém systému evidence dat, dálkovém odečtu měřičů a novém systému revizí. To nám umožní lépe hospodařit s energiemi a vodou ve všech krajských organizacích a také snižovat jejich spotřebu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro investice a inovace Pavel Bulíček.

V Královéhradeckém kraji je do systému managmentu hospodaření s energií zapojeno 100 organizací, jejichž objekty jsou v majetku kraje. Příspěvkové organizace mají majetek svěřený do správy a akciové společnosti (nemocnice) mají předmětné objekty v pronájmu. V současné chvíli už v kraji funguje 1 053 odečítaných měřidel, které dálkově hlásí spotřebu vody a elektřiny jednou za čtvrt hodiny, plyn a teplo odečítají po jedné hodině. Všechna tato data míří do nového systému zpracování spotřeby.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Nový systém uživateli přehledně zpracovává aktuální údaje o spotřebě staré nanejvýš hodinu. Díky rychlosti lze takto odhalit náhlé změny ve spotřebě například v podobě prasklého potrubí. „Před dvěma lety ve třech krajských školách prasklo vodovodní potrubí a přišlo se na to až po víkendu. Díky systému varování to my i zástupci jednotlivých organizací zjistíme téměř okamžitě a můžeme na to zareagovat,“ pochvaluje si Pavel Bulíček.

Kromě varování systém evidence spotřeby umožňuje celou řadu dalších funkcí. Uživatelům spotřebu převádí do tabulek i grafů, takže je možné velmi pohodlně sledovat vývoj spotřeby či přesně porovnávat odběry ve stanovém období. Tato data se výborně hodí pro vyhodnocování energetické hospodárnosti jednotlivých budov i pro plánování spotřeby, a tedy i nákupu, energií a vody do budoucna.

V rámci krajského projektu na modernizaci hospodaření s energiemi došlo také ke sjednocení systému revizí jednotlivých zařízení, které bylo donedávna nesourodé a individuální. Nový kalendář zahrnuje přehled zákonem daných lhůt pro provádění kontrol a revizí na zařízeních, která mají souvislost s energiemi. Systém automaticky generuje přehledy a také s časovým předstihem upozorňuje na termín těch nadcházejících.

Součástí nastaveného systému energetického managementu je také každoroční proškolení zástupců organizací, které jsou v certifikovaném systému zahrnuty – jedná se o představitele vedení organizací, energetické manažery organizací a členy týmu na straně Královéhradeckého kraje. Pro efektivní školení vznikl obecný manuál, který obsahuje základní informace o energiích (typech, jednotkách atd.), základní pravidla energetiky v budově, typy úsporných opatření, základní kontakty a výtah nejdůležitějších bodů z dokumentace k energetickému managementu v rámci nastaveného systému.

Projekt nazvaný Rozvoj systému hospodaření s energií v Královéhradeckém kaji bude stát 14 milionů korun, přičemž zhruba 10 milionů uhradí dotace ze státního Operačního programu Zaměstnanost. Přípravu, administraci a realizaci projektu zajišťuje oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec