Krnáčová je nejhorší. SANEP zveřejnil žebříček popularity hejtmanů. Prim drží šéf Jihomoravského kraje

09.07.2015 8:20

Nejlépe hodnoceným představitelem krajů je již více jak rok hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, nejhůře hodnocenou je pak již od svého zvolení primátorka hl. města Prahy Adriana Krnáčová.

Krnáčová je nejhorší. SANEP zveřejnil žebříček popularity hejtmanů. Prim drží šéf Jihomoravského kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

V čele hodnocení představitelů územně samosprávných celků - krajů, mezi něž patří i hl. město Praha, je již od dubna loňského roku hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. Ten tak s aktuálním ziskem v souhrnu 51,1% kladných hlasů obyvatel Jihomoravského kraje zůstává jediným hejtmanem, který získal nadpoloviční podporu obyvatel svého kraje.

Druhým nejlépe hodnoceným představitelem krajů rovněž dlouhodobě zůstává hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, a to s aktuálním ziskem 48,8% kladných hlasů.
Velké oblibě se u obyvatel Ústeckého kraje těší i jediný zástupce KSČM ve vedení krajů hejtman Oldřich Bubeníček, který je na třetím místě již od října minulého roku a aktuálně je s jeho činností spokojeno 47,1% obyvatel Ústeckého kraje.

Z dubnového pátého na aktuální čtvrté místo se posunul představitel Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, a to s aktuálním ziskem 37,9% kladných hlasů.
Naopak propad o jednu pozici zaznamenal oproti dubnovému šetření společnosti SANEP hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, který aktuálně se ziskem v souhrnu 37,3% kladných hlasů osadil pátou pozici.

Na šesté pozici zůstává aktuálně stejně jako v dubnu sociálnědemokratický hejtman Středočeského kraje Miloš Petera, a to se ziskem 36,1% kladných hlasů.

S činností hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, který se potýká s korupční kauzou, je aktuálně spokojeno v souhrnu 35,1% obyvatel Libereckého kraje, což jej řadí na sedmé místo nejlépe hodnoceného představitele krajů.

Největší aktuální nárůst kladných hlasů zaznamenal sociálnědemokratický hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se s aktuálním ziskem 32,7% kladných hlasů posunul z dubnového desátého místa na červnové osmé místo. Martin Netolický je nejmladším hejtmanem, jehož hlavním handicapem je malá známost.

Opětovný propad důvěry pak zaznamenal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, který se z osmé dubnové pozice propadl na aktuálně deváté místo, a to se ziskem 32,6% kladných hlasů.

Hejtman Stanislav Mišák, který se potýká ve svém kraji s kauzou Vrbětického muničního skladu, tak zaznamenal největší propad ze čtrnácti hodnocených představitelů územně samosprávných celků.

Propad o jednu příčku zaznamenal ve srovnání s dubnovým šetřením společnosti s aktuálním ziskem 30,1% kladných hlasů hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Na jedenácté příčce pomyslného žebříčku důvěryhodnosti hejtmanů se od dubna letošního roku drží představitel Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, který aktuálně získal 28,5% kladných hlasů.

Nově jmenovaný představitel Karlovarského kraje Martin Havel, který ve své funkci vystřídal bývalého hejtmana Josefa Novotného, začal své působení v pozici hejtmana na předposledním místě a aktuálně se posunul se ziskem 23,9% kladných hlasů na dvanáctou pozici.

Z dubnového dvanáctého místa na aktuální předposlední pozici se s aktuálním ziskem 23,6% kladných hlasů propadl představitel Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Nejhůře hodnocenou zůstává již od prosince minulého roku první žena v čele pražského magistrátu, pražská primátorka Adriana Krnáčová. Ta vystřídala na primátorském postu Tomáše Hudečka. I přesto, že hnutí ANO zvítězilo v loňských pražských komunálních volbách, Adriana Krnáčová, která stála v čele kandidátky tohoto hnutí, nadále u Pražanů příliš důvěry nezískala. Aktuálně svou spokojenost s činností Adriany Krnáčové tak vyjádřilo v souhrnu pouze 19,2% dotázaných obyvatel hl. města Prahy.

Jak dále ukazuje exkluzivní šetření společnosti SANEP zaměřené na pravidelné monitorování oblíbenosti hejtmanů, v souhrnu 68,5% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, je pro zavedení přímé volby hejtmanů. Toto zjištění nadále poukazuje na trvale vzrůstající většinovou poptávku veřejnosti po dalším posilování prvků přímé demokracie.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1.-21.6. 2015 proveden na reprezentativním vzorku 14.231 dotázaných ve věkové kategorii 18 - 70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 45.106 dotázaných.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražské primátorky. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Adriany Krnáčové v Praze. Reprezentativní respondentní vzorek v rámci jednotlivých 13 krajů činí v průměru 997 dotázaných a v Praze 1.269 dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…