Kverulant zjistil, jak úředníci platí za své chyby

10.07.2015 7:32

Zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím dává státu možnost vymáhat škodu po úřednících, kteří se podíleli na vydání nezákonného rozhodnutí nebo na nesprávném úředním postupu. Kverulant.org ve spolupráci s advokátní kanceláří BEZDĚK & PARTNERS zjistil, že stát vymáhá škodu od chybujících úředníků nedostatečně.

Kverulant zjistil, jak úředníci platí za své chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Například ministerstvo spravedlnosti za posledních deset let vyplatilo na náhradách škod za špatná rozhodnutí více než jednu miliardu korun. Kolik ale nárokovalo po chybujících státních zaměstnancích, neví.

Podle zákona č. 82/1998 Sb., o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem, každý státní úředník odpovídá za vznik škody, kterou způsobil. Nárok za zaplacení konkrétní škody je tedy – zjednodušeně řečeno – podmíněn konkrétní chybou konkrétního státního úředníka. Právě o tom hovoří výše uvedený zákon v § 17 zákona v odstavci (1), kde se praví: „Nahradil-li stát škodu, ke které došlo při činnosti státního orgánu, nebo poskytl-li ze stejného důvodu zadostiučinění za vzniklou nemajetkovou újmu, může požadovat regresní úhradu od těch, kteří se podíleli na vydání nezákonného rozhodnutí nebo na nesprávném úředním postupu, pokud byli k vydání rozhodnutí nebo k úřednímu postupu oprávněni.“

Obecně prospěšná společnost Kverulant.org ve spolupráci s advokátní kanceláří zjistila, že kromě ministerstev financí a zdravotnictví jsou jednotlivé resorty v prosazování odpovědnosti za nezákonná úřední rozhodnutí dosti laxní. Ministerstva kultury, obrany, zahraničních věcí a životního prostředí za posledních pět let ještě nikdy nechtěla po svých zaměstnancích ani korunu. Přitom nejde o malé částky, ale o stovky milionů korun.

Zvláštní postavení mezi státními úřady má ministerstvo spravedlnosti. Podle zákona je právě ono plátcem, dojde-li ke škodě v občanském soudním nebo v trestním řízení. Stejný resort musí škodu uhradit i v případech, kdy bylo vydáno nezákonné rozhodnutí soudem ve správním soudnictví, a v situacích, kdy byla škoda způsobena notářem nebo soudním exekutorem. Ministerstvo spravedlnosti Kverulantovi sdělilo, že za posledních deset let vyplatilo na náhradách škod za špatná rozhodnutí více než jednu miliardu korun. Kolik ale nárokovalo po chybujících státních zaměstnancích, neví.

Asvokát Robert Bezděk tento stav komentuje: „Mně jako daňovému poplatníku se nelíbí, že obecně jakákoliv osoba odpovídá za škodu, kterou způsobí, a na druhou stranu tady máme úředníky, kteří za škodu neodpovídají tak, jak by měli. To by se mělo změnit. Pokud na jedné straně úředníci chtějí mít určité výsady, měly by tyto výsady být svázány s větší odpovědností úředníků a s větší možností tyto úředníky postihnout.“ 

Kverulant.org se dnes společně s advokátní kanceláří obrátil dopisem na předsedu vlády a na ministry spravedlnosti a financí, aby změnili praxi vymáhání škody za chyby státních úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…