LIGA LIBE: V ohrožení jsou olympijské sporty, myslivost i rybářství

04.02.2021 11:15

Evropská komise v tichosti zveřejnila návrh na totální plošný zákaz olověného střeliva a rybářských olůvek i mimo mokřady, i když předtím to léta zapírali a osočovali ostatní z hoaxu.

LIGA LIBE: V ohrožení jsou olympijské sporty, myslivost i rybářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU dorazila do parlamentu. Čítala 110 000 podpisů

Chemická agentura Evropské komise ECHA v tichosti pověsila na web dosud utajovaný návrh na totální plošný zákaz olověného střeliva a rybářských olůvek i mimo mokřady, tedy včetně střeliva do pistolí, pušek, malorážek a dokonce i diabolek do vzduchovek: ZDE.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí

"Plošný zákaz olověného střeliva je naprosto nepřiměřený, doslova životu nebezpečný, a ve svém důsledku kontraproduktivní i k zamýšlené ochraně životního prostředí. Konkrétně to znamená pro nás nepřijatelné zhoršení bezpečnosti střelby a zvýšení rizika zranění a smrti vlivem větší odrazivosti náhražkových střel. To není žádná spekulace, ale jistota fyzikálních zákonů pružnosti, neb veškeré zvažované náhražky jsou tvrdší než olovo. Již před desítkami let zkoušel známý český výrobce střeliva nahradit olovo ocelí, ale jednotné ocelové střely typu S-BALL se v praxi natolik nebezpečně odrážely, že se musely rychle přestat používat.  Vedle této nebezpečnosti dále raketově narostou náklady na střelbu vlivem dražšího střeliva, zhorší se balistika, zmenší se ranivost zvěře, a tím poroste riziko většího utrpení a postřelení zvěře. V neposlední řadě se budou opotřebovávat více hlavně zbraní. Velmi nebezpečné bude také zvýšené riziko exploze většiny starších zbraní, které na náhražky olova nejsou vůbec stavěny. Navíc náhražky na bázi železa, zinku, mědi, vizmutu budou mít negativní dopad nejen na ptáky, ale i vodní živočichy. V neposlední řadě hrozí zánik střeleckých sportů v různých disciplínách. Máme u nás olympijské vítěze v brokové střelbě, mistry světa ve střelbě z pistole, světové mistry v biatlonu a další. I když v návrhu si ECHA pohrává s možností přísných výjimek pro olympijské sporty, z praxe již víme, že EK jde do extrémní přísnosti vždy nad rámec návrhu ECHA, takže pro všechny tyto špičkové střelce to bude znamenat totální ztrátu světové konkurenceschopnosti či zánik.“, uvádí Bohumil Straka, myslivec, rybář, a viceprezident lidskoprávní bezpečnostní organizace LIGA LIBE reprezentující práva 304 tisíc legálních držitelů zbraní ZDE.

V rámci klasického postupu krájení salámu či utahování šroubů, aby se občané a média "příliš nebouřili", úředníci rozdělili zákaz na 2 fáze:

1) Napřed oficiální fáze - zákaz olova "jen na mokřadech". Tento již schválený zákaz olova "na mokřadech" byl před týdnem zveřejněn černé na bílém v úředním věstníku EU zdroj 2) . Od 15. února tak platí zákaz olověných broků "na mokřadech", tedy v době tajícího sněhu nebo deště prakticky všude, a dle právního výkladu EK  i v okolí 100 metrů od každé kaluže po dešti, což vytváří bezprecedentní právní nejistotu pro občany, jejichž protiprávní jednání a presumpce viny mají být posuzovány vlastně na základě náhodných rozmarů počasí. Přechodná lhůta tohoto zákazu je 2 roky.

2) Nyní "tajná fáze" - totální plošný zákaz všude, který ještě donedávna EK popírala, a který nyní EK prostřednictvím ECHA pověsila na web. Jedná se o téměř tisícistránkový návrh restrikce zdroj 11 s přílohou zdroj 12 na totální plošný zákaz olověného střeliva a rybářských olůvek. Návrh se bude nyní celý rok "projednávat". Pokud zdravý rozum nevyhraje, tak totální plošný zákaz dospěje ke schválení v druhé polovině r. 2022, přičemž některé kategorie zákazů mají mít účinnost ihned, další část zřejmě od r. 2024 a poslední část o něco později.

„Co se týká rybářství, návrh EK/ECHA na zákaz olověných rybářských zátěží je nepromyšlený, nepodložený a uspěchaný. Důvěru nebudí ani tzv. statistické argumenty z dílny ECHA. Ještě včera na jejich webu tvrdili, a to odhadem a  nepodloženě, že je ohroženo ročně milion ptáků na otravu olovem. Nyní snad hrají na city, a nově tvrdí, že je ohroženo milion dětí a již 127 milionů ptáků. Co to je za vědecký argument, který se více jak stonásobně liší ze dne na den? Navíc, většina alternativních rybářských zátěží i střeliva totiž představuje jen jinou formu negativního vlivu na životní prostředí, takže ekologický přínos může být nakonec i kontraproduktivní. Většina cenově dostupných těžkých kovů má horší účinky než olovo. Lehčí náhražky olova - měď i zinek včetně jejich slitin, kromě ostatních nevýhod, jsou pro přírodní prostředí toxické a dokonce velmi toxické vůči rybám. Např. měď se kumuluje v žábrách ryb již při koncentraci 0,01 mg/l. Takže vyměníme 500 let ověřené olovo, které nekoroduje, za další materiály, jejichž dlouhodobý účinek v přírodě nelze vůbec předvídat?", uzavírá Bohumil Straka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…