Laureát Ceny města Olomouc Radek Zbořil je novým členem Učené společnosti

15.07.2015 9:20

Novým členem Učené společnosti České republiky, která sdružuje nejvýznamnější vědce působící v tuzemsku, se stal chemik a ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů přírodovědecké fakulty Radek Zbořil.

Laureát Ceny města Olomouc Radek Zbořil je novým členem Učené společnosti
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Profesor v oboru fyzikální chemie se věnuje výzkumu v oblasti materiálové chemie a nanotechnologií. V roce 2011 obdržel Cenu ministra školství za mimořádné výsledky výzkumu, letos v květnu převzal Cenu města Olomouce.

„Samozřejmě každé ocenění člověka potěší. Jsou však dva důvody, proč si zvolení členem Učené společnosti obzvlášť vážím. Především je to ocenění od kolegů, což je nejen ve vědě, ale i ve sportu nebo kultuře, vnímáno jako nejobjektivnější výpověď o kvalitě vaší práce. A také je to jakési zhodnocení dlouhodobé činnosti na poli vědy a výzkumu, nelze ho spojovat s jednotlivými, třeba i zásadními pracemi nebo objevy,“ uvedl Radek Zbořil.

Nový člen Učené společnosti Zbořil, který patří k nejcitovanějším tuzemským vědcům, se zabývá zejména vývojem nanomateriálů na bázi uhlíku, železa a stříbra pro ekologické, medicínské a průmyslové aplikace. Napsal více než 280 vědeckých prací a desítky kapitol v knihách publikovaných například Americkou chemickou společností nebo Americkým institutem fyziky. „Jeho velký a moderní vědecký záběr, vynikající učitelská činnost, organizační schopnosti a mezinárodní styky z něj udělaly přední osobnost, jíž bylo členství nabídnuto. Věřím, že bude aktivním členem Učené společnosti a pomůže nejen naplnit její poslání, ale bude i hledat nové výzvy pro její práci,“ řekl o olomouckém vědci místopředseda Učené společnosti Zdeněk Havlas.

Na olomoucké Univerzitě Palackého působí i další významní členové Učené společnosti – fyzik Jan Peřina (nyní emeritní člen Učené společnosti ČR) či anglista Josef Jařab. Chemik Pavel Hobza a botanik Jaroslav Doležel současně pracují na některém z ústavů Akademie věd ČR.

Učená společnost České republiky byla ustavena 10. května 1994 na slavnostním zasedání ve Vlasteneckém sále Karolina v Praze. U jejího zrodu stálo 36 členů Nadace pro obnovu Učené společnosti. Cílem vědců v čele s Otto Wichterlem bylo založit novou organizaci, která bude reprezentovat českou vědu a navazovat na její nejlepší tradice. Posláním Učené společnosti je podporovat vědu, zvyšovat její prestiž a šířit její výsledky na veřejnosti. Společnost pořádá pravidelné přednášky, vyjadřuje se k problémům postavení vědy ve společnosti. Oceňuje nejen profesionální vědce, ale také například středoškolské studenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …