Léčba nejdražšími léčivy už letos ČPZP stála 1,8 miliardy Kč

03.12.2020 10:38

Téměř 1,8 miliardy Kč vynaložila za prvních deset měsíců letošního roku Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) za tzv. „centrové“ léčivé přípravky, které se vztahují k nejdražší léčbě. Očekávané náklady za rok 2020 překročí 2 miliardy Kč, a to minimálně o dalších 150 milionů Kč.

Léčba nejdražšími léčivy už letos ČPZP stála 1,8 miliardy Kč
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Velkou část nákladných léčiv, kterým je stanovena úhrada, lze označit jako léčbu tzv. „biologickou“, kdy léčiva jsou vyrobená pomocí biotechnologií živých organizmů, nebo také jako léčbu tzv. „cílenou“, která se zaměřuje proti vybraným molekulám nebo jejich částem. Společným znakem těchto nových léčiv jsou vysoké náklady, které generují z prostředků veřejného zdravotního pojištění. S ohledem na veřejný zájem je proto účelné koncentrovat použití těchto léčiv do specializovaných pracovišť neboli center. Proto se jim také někdy říká léky „centrové“.

Vynaložené prostředky na tuto skupinu léčiv každoročně narůstají. „V uplynulém roce 2019 na ni ČPZP vynaložila 1,95 miliardy Kč. Přitom jen do října 2020 evidujeme tuto péči za již bezmála 1,89 miliardy Kč. Očekávání celého roku se pohybuje okolo 2,16 miliardy Kč,“ upřesňuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

K širokému a standardnímu využití těchto léčiv například v onkologii, hematologii, v léčbě revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, přibývá jejich použití v léčbě velmi vzácných onemocnění.

„Mezi nejnákladnější pojištěnce patří naši klienti, kteří trpí hemofilií, spinální muskulární atrofií, cystickou fibrózou, nebo některým ze vzácných metabolických onemocnění, jako je například Fabryho nebo Pompeho nemoc. Prostředky vynaložené za tuto léčbu u jednotlivých našich pojištěnců dosahují řádově desítek miliónů korun ročně,“ doplňuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Celkové náklady ČPZP na veškerou léčbu za celý rok 2019 činily 33 160 570 tisíc Kč. Za letošní rok tento ukazatel zatím dosahuje výše 28 432 761 tisíc Kč.

Zajímavé je srovnání nákladů na nejdražšího a průměrného pojištěnce ČPZP. Zatímco léčba nejdražšího pacienta s kartičkou ČPZP se v roce 2019 blížila k 22 milionům Kč, léčba jednoho pojištěnce ČPZP stála v průměru 26 176 Kč.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…