Legalizace marihuany k léčebným účelům musí počkat, poslanci mají prázdniny

29.06.2012 13:00

Sněmovní zdravotnický výbor přerušil do konce srpna projednávání novely, která by legalizovala využívání marihuany k léčbě.

Legalizace marihuany k léčebným účelům musí počkat, poslanci mají prázdniny
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Projednání odložil i zemědělský výbor. Nově se o něm bude jednat až po prázdninách. Podle Jiřího Stably, provozovatele nejznámějšího portálu s konopnými prostředky v Česku KonopnyShop.cz, tento odklad potvrzuje cílenou nepřipravenost, zdržování a pochybnost se současným návrhem. Nový zákon kritizují i některé nestátní organizace, kterým vadí, že by podle navrhované novely nemělo být ani individuální pěstování marihuany pro osobní léčebné účely.

V usnesení zemědělského výboru z 32. schůze, která se konala před pár dny, přímo stojí: „Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově zástupce předkladatelů poslance Pavla Béma, zpravodajské zprávě poslance Františka Dědiče, kterou v zastoupení přednesl poslanec Jiří Papež, a po rozpravě přerušuje projednávání tohoto bodu a stanovuje termín pro podávání pozměňovacích návrhů do středy 15. srpna 2012,“ podobně se zachoval i zdravotnický výbor.

Podle Jiřího Stably z KonopnyShop.cz je to záměr.

„Legalizace konopí pro léčebné účely je již nyní běh na dlouhou trať a stále více to vypadá jen jako business pro vyvolené. Nemocní lidé zatím trpí kvůli tomu, že je rostlina, která byla tisíce let používaná jako lék, podávala se lidem jako potravinový doplněk stravy a také celá tisíciletí sloužila jako nejužitečnější hospodářská plodina ve světě i u nás, zakázána,“ míní Jiří Stabla z nejznámějšího českého portálu s konopnými výrobky KonopnyShop.cz.

Přes mnoho diskuzí o tom, jakým způsobem bude nakonec „technicky“ provedena legalizace marihuany k léčebným účelům, potvrzují výrobci, prodejci a distributoři technologickou připravenost na profesionální výrobu. 

„Technologicky jsme na výrobu i distribuci připraveni a profesionální výrobě či případné spolupráci se nebráníme. Pokud vše projde zdárně celým legislativním procesem, rozhodně bychom to uvítali. Bylo by záhodno vyrábět celou škálu prostředků s výtažkem z konopí. Vedle produktů vzniklých zpracováním stonku roste zájem o výrobky z konopného semene. Dnes je například legálním českým zdravotnickým prostředkem zatím jen konopná mast Carun doporučovaná při léčbě,“ říká Jiří Stabla z KonopnyShop.cz, s tím, že by měli mít v případném výběru pěstitelů a zpracovatelů přednost ti, kteří s tím mají zkušenosti a dokonale konopí znají. Vypěstovat konopí totiž není jednoduché a navíc jen tito producenti dokáží vypěstovat kvalitní konopí s vysokým obsahem účinných látek.

„Výrobci jsou schopni vyprodukovat dávku pro pacienty levněji, než je běžně uváděná částka v řádu desetitisíců korun za měsíc, za kterou si pořídí léky na bázi konopí dovážené ze zahraničí. Vypěstovat léčebné konopí není tak drahé, jak si lidé obvykle myslí,“ tvrdí Stabla. Cenově by tedy byly prostředky dostupné. Zároveň Stabla připouští: „I když je pravda, že část produkce cannabis sativa (takzvaného technického konopí) kvůli nedostatku zpracovatelských kapacit u nás, jsme zatím nuceni dovážet ze zahraničí. Poptávka roste a pěstebních ploch není kvůli tomu bohužel dostatek. Máme však kontakty například na pěstitele na Ukrajině, Švýcarsku či Rakousku, Polsku a jiných zemích.“

„Samopěstování není všespásné“

„Pro uspokojení poptávky, která nyní převyšuje nabídku, by vážně nemocní měli dostat šanci si rostlinu vypěstovat doma, tedy za minimálních nákladů. Je také důležité připomenout, že není znám případ úmrtí ani nenávratného poškození zdraví. Protože však „samopěstování“ není všespásné, vedla by cesta vytvořením velké tírny na zpracování konopí, která zatím v Česku chybí,“ míní Jiří Stabla.

Už nyní se na druhou stranu ukazuje, že je Evropa a hlavně Česko v pěstování ilegální marihuany soběstačná. Podle zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost se dokonce v Česku pěstuje tolik marihuany, že se vyváží do zahraničí. Česko patří k deseti zemím, kde konzumace marihuany naprosto vítězí. Dokonce malá část konopí vypěstovaného v Česku se vyváží na polský, německý a nizozemský trh.

Co se v Česku může pěstovat?

V Česku je povolené setí jen několika odrůd, které musí obsahovat méně než 0,3 % omamné látky THC (cannabis sativa). Marihuanou se označuje cannabis indica, tedy konopí indické, které obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace THC.    

Konopí na lékařský předpis

Používání indického konopí k léčebným účelům by tak snad i v Česku, jako v dalších zemích ve světě, mohlo být legální, bude-li pořízeno na lékařský předpis podle návrhu novely zákona o léčivech, která prošla 1. kolem v Poslanecké sněmovně počátkem června. Konopí by měli dodávat v souladu s úmluvami OSN do lékáren licencovaní výrobci a pěstitelé. Dohlížet by na to měl Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Konopí dokáže ulevit od bolesti lidem s rakovinou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, atopickým ekzémem, lupenkou a mnoha dalšími nemocemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…