Legiovlak symbolem společného Československa, shodli se partneři

08.09.2015 13:22

V rámci pracovní cesty v Pardubickém kraji navštívili představitelé Prešovského samosprávného kraje a Zakarpatské oblastní rady také pardubické hlavní nádraží.

Legiovlak symbolem společného Československa, shodli se partneři
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Legiovlak symbolem společného Československa, shodli se partneři

Zde si prohlédli legionářský vlak připomínající osudy československých legií v období první světové války. Společně s hejtmanem Martinem Netolickým zavítaly v pondělí obě delegace také do Berlovy vápenky v Třemošnici, sešly se s vedením Univerzity Pardubice a na závěr shlédly basketbalové utkání mezi BK JIP Pardubice a BK ISKRA Svit.

„Díky legionářskému vlaku se vracíme do období prvorepublikového Československa, kdy naše národy tvořily společný stát. Jsem proto velmi rád, že mohu tento unikátní projekt připomínající odkaz československých legií na východní frontě představit také našim zahraničním partnerům,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který obě delegace přivítal společně s Františkem Bobkem z Československé obce legionářské. „Úspěch tohoto projektu dokazuje přes 40 tisíc návštěvníků, kteří prozatím expozici navštívili, a jsem přesvědčen, že další tisíce dorazí i do dalších destinací, ve kterých legionářský vlak na své cestě republikou zastaví,“ dodal hejtman Netolický.

Univerzita rozšiřuje zahraniční spolupráci

Rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig podepsal společně s prorektorkou Užhorodské národní univerzity Myroslavou Lendělovou memorandum o spolupráci obou škol. „Hledání nových partnerů, i mimo Evropskou unii, je jednou z dlouhodobých priorit naší univerzity,“ říká Miroslav Ludwig. Prorektorka Lendělová na setkání zmínila především možnost prohlubování vzájemné spolupráce a navazování na vřelé vztahy mezi oběma regiony a zároveň pozvala hejtmana Martina Netolického, aby se v rámci oslav 70 let od založení školy ujal několika přednášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

16:13 Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

Tržby v maloobchodě se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 % a meziměsíčně o 1,3 %. Tržby za pro…