Legiovlak v Pardubicích připomene československé legionáře

28.08.2015 15:28

Na pardubické hlavní nádraží dorazil legionářský vlak jako připomínka stého výročí konce první světové války.

Legiovlak v Pardubicích připomene československé legionáře
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Projekt s názvem LEGIOVLAK připravila Československá obec legionářská k připomínce 100. výročí 1. světové války. Slavnostního příjezdu a představení expozice se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V Pardubicích bude vlak k vidění až do 13. září, poté se vydá do Českých Budějovic.

„Vnímám projekt jako unikátní, jelikož přibližuje československé legie široké veřejnosti a prostřednictvím přednášek se s nimi mohou seznámit také žáci a studenti našich škol. Důležitost legionářů pro vznik samostatného státu si uvědomoval také prezident Masaryk, který jejich význam zdůrazňoval při všech možných příležitostech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přes 40 let minulého režimu byla snaha legionáře vymazat z našich dějin, ale jsem přesvědčen, že právě díky tomuto projektu to nebude možné a že odkaz legií bude přežívat dál a budeme si jej připomínat i v budoucnu,“ dodal Martin Netolický.

V rámci projektu byla vytvořena věrná replika deseti vagónů legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku bojovali československé legie. V té době ve 240 vlacích žilo a bojovalo přes 60 tisíc legionářů. Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo k této příležitosti cyklus dvacetiminutových přednášek „Zbraně a vybavení československých legionářů“ a „Děti, škola a Velká válka“, který bude probíhat ve dnech 3. a 4. září 2015 v dopoledních hodinách v jednacím sále Českých drah. Současně bude v nádražní hale připravena velká výstava s informacemi z různých oblastí 1. světové války.

Vstup do expozice vlaku i na přednášky Východočeského muzea je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…