Lesy ČR: Historické sochy granátníků jsou opět kompletní, lemují je lipové aleje

27.11.2016 8:20

Dvě historické sochy granátníků u hájenky v Březovicích pod Bezdězem nedaleko Doks ve Středočeském kraji poškodili počátkem letošního února vandalové. Sochám urazili hlavy a způsobili padesátitisícovou škodu. Policie ČR pachatele v květnu dopadla. Sochy jsou tak nyní zásluhou restaurátorů a správců, tedy podniku Lesy ČR, opět kompletní. V místě navíc lesníci obnovují lipové aleje – projekt za 762 tisíc korun bez DPH.

Lesy ČR: Historické sochy granátníků jsou opět kompletní, lemují je lipové aleje
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Pískovcové pozdně barokní sochy z poloviny 18. století s dřevěnými doplňky z počátku 19. století jsou státní kulturní památkou. Lesy ČR nechaly poškozené sochy obnovit pod dohledem státní památkové péče. „Bylo třeba zpevnit praskliny v pískovci i ve dřevěných částech. Došlo i na drobné retuše polychromie a likvidaci řas i mechu,“ vysvětlil Martin Žid z Lesů ČR. Práce restaurátoři dokončili v listopadu. Předcházel jim restaurátorský průzkum. Nedaleko hájenky bylo současně obnoveno osm lipových alejí. Podle všeho bude podnik na projekt čerpat 504 tisíc korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí. Dalších 258 tisíc korun uhradí Lesy ČR. „Dochovalo se 83 lip různého stáří. Některé z nich v minulosti zahradníci tvarovali. V místě původního řezu se tak vytvořily velké kmenové dutiny. Stromy se tak mohly snadno rozlomit a rozvrátit celé aleje. Proto jsme zpracovali projekt spojený s jejich obnovou,“ vysvětlil Zdeněk Ingr, specialista na ochranu přírody z podniku Lesy ČR. Součástí byl i stavebně historický a podrobný biologický průzkum se zvláštním důrazem na entomologii a ornitologii a také dendrologický průzkum každého stromu. Na podzim tedy byly stromy arboristicky ošetřeny. Přestárlé a bezpečí ohrožující lípy nahradilo 60 nových. Projekt lesníci ze státního podniku od počátku konzultovali s pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, odborem životního prostředí a oddělením památkové péče mladoboleslavského Magistrátu města i s Městským úřadem v Bělé pod Bezdězem a dalšími orgány státní správy a samosprávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…