Lesy ČR: Lesníci opět pomohli rarohům k návratu do přírody

12.06.2017 16:24

Asi před padesáti dny se vylíhli v jednom z českých sokolnických chovů. Několik dní pobyli ve vypouštěcí kleci desítky metrů nad zemí u královéhradeckého ředitelství státního podniku Lesy ČR. V pátek lesníci dva rarohy velké vypustili, ale do bezpečné klece se mohou kdykoli vrátit.

Lesy ČR: Lesníci opět pomohli rarohům k návratu do přírody
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Podporujeme tak populaci kriticky ohrožených dravců,“ vysvětlil Petr Zvolánek ze státního podniku Lesy ČR. Ve vypouštěcí kleci rarozi deset dní pozorovali okolí, aby se po vzletu zorientovali a měli možnost se do „prozatímního domova“ vrátit. Předtím pobývali u sokolníka ve voliéře, kde je vychovali vlastní rodiče. „Díky nim si zafixovali schéma hnízdní péče i obraz raroha jako vzoru pro výběr budoucího partnera. To je velmi důležité, protože je nic nebude mást a vyhledají v době své pohlavní dospělosti, tedy někdy ve třech letech, opět raroha,“ pokračoval Zvolánek.

Podle něj budou nyní oba ptáci zkoušet své letové možnosti a až získají jistotu, začnou si sami hledat potravu v přírodě. Do té doby pro ně bude v kleci připravená. „Zdokonalování v letu i lovu je dáno geneticky,“ dodal znalec dravců a lesní pedagog Petr Zvolánek. V posledních několika letech tak státní lesníci rozšířili populaci těchto ohrožených ptáků o více než pět desítek.

Raroh velký z čeledi sokolovitých dorůstá 47 až 55 cm s rozpětím křídel 105 až 129 cm. Má převážně hnědé peří s šedými letkami. Živí se zejména hlodavci a ptáky, které uloví. Hnízdí na skalních římsách nebo na stromech v opuštěných hnízdech jiných větších ptáků. Je ohroženým druhem, sídlí především v Asii. Stejně jako Slovensko nebo Maďarsko je Česká republika jeho tradičním evropským teritoriem. Zároveň je poslední zemí na severozápadě areálu, v němž raroh sídlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…