Lesy ČR: Nejvyšší soud rozhodl - pozemky nepatří cisterciákům, ale státu

08.10.2019 17:02

Cisterciácké opatství Vyšší Brod nemá restituční nárok na 2 084 hektarů lesa v Jihočeském kraji. Letošní rozhodnutí pražského Vrchního soudu v září potvrdil i Nejvyšší soud České republiky. Na pozemcích tedy opět hospodaří Lesy České republiky.

Lesy ČR: Nejvyšší soud rozhodl - pozemky nepatří cisterciákům, ale státu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

V roce 2017 se pozemky, do té doby spravované Lesy ČR, vrátily na základě rozhodnutí Státního pozemkového úřadu opatství. Státní podnik ale vedl s cisterciáky soudní spor. „Vycházeli jsme z archivních dokumentů. Plyne z nich, že šlo o konfiskaci na základě Benešových dekretů, a majetek tedy patří státu,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR. To potvrdil vrchní a nyní i Nejvyšší soud ČR.

Na základě pravomocného rozhodnutí Vrchního soudu v Praze začaly Lesy ČR pozemky na Vyšebrodsku a Českokrumlovsku znovu spravovat letos v červenci. Oblast je zasažena kůrovcovou kalamitou. „Do konce roku chceme na této ploše vytěžit asi osm tisíc metrů krychlových dřeva poškozeného kůrovcem. Zatím jsme zpracovali tři a půl tisíce. Do zimy ošetříme mladé lesní porosty proti buřeni a okusu zvěří. V příštím roce zalesníme směsí dřevin asi dvanáct hektarů a využijeme i přirozenou obnovu lesa. Na jaře počítáme se stavbou oplocenek, které ochrání před zvěří vysazené jedle a buky,“ řekl Pavel Kub, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…