Lesy ČR: Obnovená retenční nádrž na Šluknovsku zadrží vodu i v době velkého sucha

03.07.2022 12:18 | Tisková zpráva

Retenční nádrž zvanou „Vojenská“ zrekonstruovaly u Jiříkova na Šluknovsku v severních Čechách Lesy České republiky. Za bezmála 3,2 miliony korun bez DPH podnik rozšířil zatopenou část a zvětšil objem nádrže, která tak zadrží více vody, což prospěje lesu, krajině i vodní flóře a fauně.

Lesy ČR: Obnovená retenční nádrž na Šluknovsku zadrží vodu i v době velkého sucha
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Další vodohospodářský projekt dokončily Lesy České republiky. Podnik tak reaguje na klimatickou změnu a sucho. Proto obnovuje lesní nádrže, hloubí tůně a mokřady, vrací koryta toků do přírodních meandrů. Vše v rámci vlastního programu Vracíme vodu lesu.

Na Šluknovsku vodohospodáři rekonstruovali retenční nádrž včetně výpustního objektu. „Vybudovali jsme moderní sdružený objekt, který převede  velkou vodu a snadno  můžeme manipulovat i s výškou vodní hladiny. Rozšířili jsme také zátopu nádrže a vytvořili prostředí pro vodomilné rostliny a živočichy, například různé druhy vážek,“ uvedl Michal Rousek, náměstek severočeského oblastního ředitele Lesů ČR pro vodní hospodářství a investice. Jak dále zmínil, v podloží nádrže se nachází mnoho drobných, ale vydatných vodních pramínků, které zaručují zásoby vody v nádrži i za velkého sucha. Podnik na projekt čerpal dotaci z Ministerstva zemědělství ČR.

Místo se může stát i výletním cílem, ZDE.

Více o vodohospodářských projektech Lesů ČR čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…