Lesy ČR: Prvních 50 hektarů Bořího lesa bude asanovat pražská společnost Borgata

17.10.2015 16:33

Odborná pyrotechnická firma Borgata s.r.o. z Prahy začne v nejbližších měsících s asanací 50,82 hektarů Bořího lesa na Břeclavsku v Jihomoravském kraji. Ten je od konce druhé světové války kontaminovaný nevybuchlou municí. Firma podala ve veřejné zakázce Lesů ČR nejvýhodnější nabídku. Smlouva byla podepsána 15. října.

Lesy ČR: Prvních 50 hektarů Bořího lesa bude asanovat pražská společnost Borgata
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

O zakázku vypsanou podnikem Lesy ČR v rámci dynamického nákupního systému se podle zákona o veřejných zakázkách ucházely tři firmy. Nabídnutá cena se týkala dekontaminace jednoho hektaru lesa při nalezení sto kusů munice. Společnost s ručením omezeným Borgata nabídla 81 400 Kč bez DPH, CZ TEAM pak 82 tisíc korun bez DPH a DESTRUX 88 tisíc korun bez DPH. Všechny nabídky splnily požadovaná kritéria. Podnik vybral nabídku s nejnižší cenou. „V daném terénu se nikdy nedá přesně říci, kolik granátů či nábojů bude nalezeno. Proto je cena za pyrotechnický průzkum stanovena podle počtu nalezené munice, která se na místě skutečně najde, což je také přesně zakotveno ve smlouvě,“ uvedl správní ředitel podniku Lesy ČR Igor Kalix. Společnost Borgata nyní zpracuje a předloží Pyrotechnické službě Police ČR ke schválení technologický postup prací. Poté může začít s asanací. Firma by měla zakázku realizovat dva roky od podpisu smlouvy. Se zahájením prací se počítá ještě letos.

Odstranit z celého Bořího lesa munici z továrny Muna a jejího muničního skladu, které vyhodili v roce 1945 ruští pyrotechnici do vzduchu, se dosud nikomu nepodařilo. Sedmdesát let po druhé světové válce je vyčištěno 250 hektarů, dalších 500 hektarů se ujal podnik Lesy České republiky.

A to i přesto, že ho k tomu nezavazuje žádný předpis ani zákon. Munice se odstraňovala z Bořího lesa hned po válce, poté v šedesátých, sedmdesátých, osmdesátých i devadesátých letech. Poslední pyrotechnici odešli v roce 2003.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …