Lesy ČR: Rekonstrukce vodní nádrže U Dubu na Jesenicku je dokončena

22.09.2016 8:36

Vodní nádrž U Dubu, jedna z osmnácti na Plavném potoce, je nedaleko Černé Vody na Jesenicku v Olomouckém kraji po dvouleté rekonstrukci opravena. Lesy ČR coby správci malých vodních toků v zemi investovaly 3,7 milionů korun.

Lesy ČR: Rekonstrukce vodní nádrže U Dubu na Jesenicku je dokončena
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Z nádrže nekontrolovaně unikala voda, rekonstrukce byla nezbytná,“ říká Jakub Matuška z Krajského ředitelství Lesů ČR v Šumperku. Nový vypouštěcí objekt tvoří kašnový přepad osazený otevřeným požerákem, ke kterému vede horní lávka. Odtoková štola je na vzdušné straně hráze zakončena lovištěm. Opravilo se i opevnění pěti ostrůvků v nádrži, která slouží výhradně pro sportovní rybolov. Předpokládá se, že nádrž bude napuštěna během letošního října nebo listopadu. Plocha zátopy činí 3,6 hektarů, objem vody pak 0,042 milionů m3. Výška hladiny u vypouštěcího zařízení dosahuje 3,4 metrů. Ryby - kapr, amur, štika a tolstolobik budou vysazeny do nádrže na jaře 2017.

Kromě vodních nádrží na Plavném potoce spravují Lesy ČR v oblasti Černé a Červené Vody ještě další nádrže na Černém a Červeném potoce a na Vidnávce. Takřka na všech vodních nádržích se provozuje rybniční hospodářství, některé jsou ponechány jako přírodní a přirozený biotop pro vodní živočichy a rostliny.

Na největší vodní nádrži ve správě Lesů ČR na Jesenicku, Velkém rybníku o ploše 17 hektarů, se každoročně setkávají rybáři s veřejností při výlovu s prodejem ryb přímo na hrázi. Ten letošní je plánován na pátek 28. října. „Tradičně tam zakončíme rybářskou sezónu,“ zve na akci lesní správce z Jeseníku Jiří Pňáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …