Lesy ČR: Soutok patří také vám – diskutujte na novém portálu

09.12.2020 14:21

Lesy České republiky dnes zahájily provoz diskusního webového portálu SOUTOK VŠEM. Zároveň vyzývají odborníky a veřejnost k diskusi na sociálních sítích.

Lesy ČR: Soutok patří také vám – diskutujte na novém portálu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Také touto netradiční formou chce podnik moderovat výměnu názorů mezi lesními hospodáři, ekology i občany a vyjasnit si tak, co je při péči o krajinu a unikátní komplex lužních lesů na jižní Moravě možné a nutné.

Podnik hospodaří na soutoku řek Moravy a Dyje, v krajině, jejíž dnešní obraz je výsledkem třistaletého působení lesníků – lichtenštejnských a dnes státních. Je mnoho různých názorů a vizí, jak o tento unikátní kus naší krajiny pečovat a jak v něm hospodařit. Na Soutoku se už desítky let střetávají, a mnohdy vzájemně vylučují, zájmy různých subjektů. Přitom se ale zapomíná, že Soutok patří všem a že je tedy třeba se domluvit a najít kompromis. Také proto letos zahájily Lesy České republiky diskusní program zaměřený právě na Soutok. „Zajímají nás všechny názory, proto jsme připravili webovou debatní platformu. Dáváme stejný veřejný prostor místním samosprávám, lidem, kteří v oblasti žijí nebo mají pozemky, zástupcům různých hnutí a spolků, ekologům, návštěvníkům z celé republiky a samozřejmě i lesníkům a ekologům. Vítáme férovou diskusi, při které můžeme vysvětlit naše lesnické postupy včetně způsobu ochrany přírody,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček a dodal: „Podnik jako odpovědný odborný hospodář musí stále vyvažovat tři základní pilíře lesnického hospodaření - ekonomický, ekologický a rekreační. Jen tak je možné o oblast na Soutoku pečovat. S ohledem na přírodu, veřejné zájmy i finance. I to je třeba vnímat a pochopit.“

Lesy ČR uvádějí informace o svých programech, které mají na Soutoku prokazatelné výsledky, jako například Vracíme vodu lesu, a vyzývají veřejnost, aby se na vlastní oči přišla přesvědčit, jak státní lesy na Soutoku hospodaří. Podnik v místě připravuje na příští rok sérii „kulatých stolů“, setkání s odborníky, ekology, zástupci místní samosprávy i s občany.

#soutokvsem: „S přírodou se nemůžeme přetlačovat. Přírodu musíme pochopit…“

SOUTOK VŠEM - webový portál ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…