Lesy ČR: V Bořím lese už pyrotechnici vyčistili osm hektarů

09.01.2016 11:25

Odborný průzkum Bořího lesa na Břeclavsku v Jihomoravském kraji provádí od loňského listopadu na náklady státního podniku Lesy ČR skupina pyrotechniků. Zatím vyčistili osm hektarů, nyní práce zastavila zima. Území je kontaminované od druhé světové války nevybuchlou municí z továrny MUNA.

Lesy ČR: V Bořím lese už pyrotechnici vyčistili osm hektarů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Pyrotechnici mají v rámci první veřejné zakázky Lesů ČR vyčistit 50,82 hektarů lesa. Akce se účastní kromě týmu pyrotechniků také Pyrotechnická služba Policie ČR a lesníci. „Les je třeba důkladně pročistit od větví a klestí, vyřezáváme keře - střemchu a ostružiník. Dnes je k průzkumu připraveno 21 hektarů,“ řekl Igor Kalix, správní ředitel státního podniku Lesy ČR.

Pyrotechnická služba Policie ČR na místě likviduje nebezpečnou nevybuchlou munici, nebo nálezy odváží. Dosud bylo nalezeno 300 gramů malorážového střeliva, na místě bylo 100 gramů zlikvidováno. Dále byl odvezen jeden kus munice. Nalezeno bylo i 27 kusů dělostřelecké munice, sedm z nich policejní pyrotechnici na místě zneškodnili. Pátrací tým objevil také 19 iniciátorů, tedy rozbušek a dělostřeleckých zapalovačů, osm policisté opět na místě zlikvidovali. „Na konci listopadu jsme se přemístili do další části lesa, asi 800 metrů od epicentra výbuchu, kde stála továrna a muniční sklady. V cípu pozemku jsme zaznamenali mnoho signálů. Podle toho předpokládám, že průzkum 200 metrů čtverečních nás zaměstná asi na hodinu. Každý signál musíme prověřit,“ uvedl hlavní pyrotechnik Jiří Chládek. Pod jeho vedením si pětičlenný tým rozděluje zkoumané území na pracovní pásy a každým pásem postupuje jeden z pyrotechniků, aby prostor detailně prozkoumal detektorem. V lese jsou nově rozmístěny také výstražné tabule, které na průzkum upozorňují.

Na celý projekt Lesů ČR, tedy na vyčištění 500 hektarů kontaminovaného lesa, má podnik vyčleněno 50 milionů korun. „Další zakázku vypíšeme do konce letošního března. Práce mohou probíhat paralelně, celý projekt by měl skončit do deseti let,“ dodal správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…