Lesy ČR: V Jeseníkách žijí rysi i vlci, ukázal výzkum

01.05.2016 9:47

Několikaměsíční monitoring velkých šelem přinesl důkazy o výskytu vlka obecného i rysa ostrovida v Jeseníkách. Stalo se tak díky instalaci šedesáti fotopastí i práci dobrovolníků v terénu – ochránců přírody i lesníků z podniku Lesy ČR.

Lesy ČR: V Jeseníkách žijí rysi i vlci, ukázal výzkum
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Na počátku ledna získali ochránci přírody videozáznam z fotopasti umístěné na severní hranici Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky, na němž byl zachycen vlk. Koncem února nalezli dobrovolníci Vlčích hlídek na dalších dvou místech v Rychlebských horách stopy, které podle všeho také patřily vlkovi. „Jsou to první důkazy o pohybu vlka obecného v oblasti Jeseníků po více než deseti letech,“ řekl Tomáš Pospíšil, krajský ředitel Lesů ČR ze Šumperka.

Nedaleko Šternberka se podařilo získat věrohodné důkazy o pobytu rysa ostrovida, největší evropské šelmy. „Ve sněhu jsem objevil jeho stopy. Byly poměrně čerstvé a zcela nezaměnitelné,“ uvedl Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Nedaleko Šternberka se ochráncům přírody podařilo získat také důkazy o pohybu rysa. „Právě rozsáhlé lesy v oblasti Nízkého Jeseníku včetně vojenského prostoru Libavá jsou pro rysa vhodným biotopem s dostatkem kořisti. Lesníci, kteří jsou v terénu denně, fotograficky zdokumentovali stopy i ulovenou srnčí zvěř. Všechno nasvědčuje tomu, že ji ulovil rys ostrovid,“ dodal Tomáš Pospíšil. Během pětiměsíčního mapování ušli lidé zapojení do monitoringu při 220 pochůzkách celkem tři a půl tisíce kilometrů.


stopa vlka 


stopa rysa

Projektu se kromě Hnutí Duha Olomouc účastnila také Agentura ochrany přírody a krajiny, Lesy České republiky, Český svaz ochránců přírody Šumperk a Ostravská univerzita.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …