Lesy ČR: Zdravé maso bude dostupnější, středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz

13.03.2024 13:21 | Tisková zpráva

Paroháč ve vlastní šťávě, Litvínovský divočák nebo třeba Zvěřináček. Tyto i další výrobky ze zvěřinového masa pro zákazníky nově připravují Lesy České republiky. A to díky středisku zpracování zvěřiny a masné výroby, které státní podnik vybudoval v Krušných horách, konkrétně v obci Klíny.

Lesy ČR: Zdravé maso bude dostupnější, středisko Klíny v Krušných horách zahájilo provoz
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Zvěřina je zdravá a ekologická potravina. My ji nabízíme už řadu let, ale dosud to bylo zpravidla ve formě celého kusu zvěře v kůži, což velkou část zájemců nakonec odradilo. Teď se to vůbec poprvé v historii Lesů ČR mění a my přicházíme s rozbouranou zvěřinou, rozdělenou po svalových částech a s hotovými výrobky,“ říká generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Výstavba střediska započala v květnu 2023, dokončena byla v říjnu 2023, přičemž zkušební provoz je naplánovaný do konce května. Po veterinárním auditu bude zahájen prodej do maloobchodní sítě. Celkové náklady na výstavbu představují 15 milionů korun.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15752 lidí

Zpracovávat se bude šest druhů zvěře – jelen evropský (34 procent), prase divoké (28 procent), srnec obecný (21 procent), jelen sika (sedm procent), daněk evropský (pět procent) a muflon evropský (pět procent). Letos by to mělo být 70 tun zpracované zvěřiny, od příštího roku 100 tun, což je optimální kapacita při stávajícím počtu zaměstnanců.

Veškerá nabízená zvěř bude z režijních honiteb Lesů ČR, spadajících pod Oblastní ředitelství severní Čechy a tamních lesních správ. „Plánujeme zhruba třicet druhů výrobků. Nabídka se bude odvíjet dle lovecké sezóny a také ročního období – některé produkty budou k dispozici na grilovací sezonu a některé třeba jen na Vánoce nebo Velikonoce. Příkladem může být safari na grilu nebo vinná klobása,“ vysvětlil náměstek oblastního ředitelství Vilém Růžička.

Základem pro výrobu jsou staré a prověřené recepty bez použití barviv, velkého množství konzervantů a bez mouky. Všechny produkty jsou bezlepkové. Podstatná část výrobků půjde do velkoobchodní sítě, například do hotelů, restaurací, vývařoven a nemocnic. S maloobchodním prodejem se počítá zejména v severočeském regionu, v Hradci Králové a Praze.

Zájemcům o zvěřinové maso z Krušných hor jsou k dispozici internetové stránky ZDE, e-shop pak spustíme 1. září. Předpokládá se postupné vytvoření odběrných míst, a to zejména ve větších městech severočeského a středočeského regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

11:27 Ministerstvo dopravy vybírá koncesionáře pro dostavbu D35 metodou PPP

Ministerstvo dopravy rozbíhá práci na výběru koncesionáře pro dostavbu vybraných úseků dálnice D35 m…