Lesy ČR natočily krátký film o kůrovci

24.09.2015 17:30

Krátký film o kůrovci, podkorním škůdci, který napadá oslabené stromy a s nímž se zejména letos potýkají lesníci v celé republice, nechal natočit podnik Lesy ČR. Problém by neměli podceňovat žádní vlastníci lesa.

Lesy ČR natočily krátký film o kůrovci
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V jehličnatých lesích v celé České republice se letos více než v jiných letech objevil kůrovec. Stromy oslabilo letošní suché jaro a hlavně léto. S přemnožením brouka se ve státních lesích potýká podnik Lesy ČR. Problém se ale týká i soukromých vlastníků lesa, církví, obcí a měst.

„Zvýšený výskyt kůrovce nejvíce řešíme v oblasti Nízkého Jeseníku, v okolí měst Bruntál, Vítkov, Opava nebo Moravský Beroun,“ uvedl Ladislav Půlpán, vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody. Na jaře tedy budou instalovány feromonové lapače a takzvané lapáky, pokácené stromy volně ležící v lese v daleko větší míře než v letech, kdy je kůrovec v obvyklém množství. Počty položených nástrah na kůrovce půjdou do desítek tisíc. „Tato opatření standardně provádíme každým rokem. V období kalamity se liší hlavně svým rozsahem. Pokud kůrovec napadne stojící stromy, zabraňujeme jeho rozmnožování včasnou těžbou a asanací," dodává Půlpán. Kůrovcem napadené dřevo může vlastník lesa dále zpracovat. Jeho výkupní cena je však obvykle nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…