Lesy ČR natočily krátký film o kůrovci

24.09.2015 17:30

Krátký film o kůrovci, podkorním škůdci, který napadá oslabené stromy a s nímž se zejména letos potýkají lesníci v celé republice, nechal natočit podnik Lesy ČR. Problém by neměli podceňovat žádní vlastníci lesa.

Lesy ČR natočily krátký film o kůrovci
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V jehličnatých lesích v celé České republice se letos více než v jiných letech objevil kůrovec. Stromy oslabilo letošní suché jaro a hlavně léto. S přemnožením brouka se ve státních lesích potýká podnik Lesy ČR. Problém se ale týká i soukromých vlastníků lesa, církví, obcí a měst.

„Zvýšený výskyt kůrovce nejvíce řešíme v oblasti Nízkého Jeseníku, v okolí měst Bruntál, Vítkov, Opava nebo Moravský Beroun,“ uvedl Ladislav Půlpán, vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody. Na jaře tedy budou instalovány feromonové lapače a takzvané lapáky, pokácené stromy volně ležící v lese v daleko větší míře než v letech, kdy je kůrovec v obvyklém množství. Počty položených nástrah na kůrovce půjdou do desítek tisíc. „Tato opatření standardně provádíme každým rokem. V období kalamity se liší hlavně svým rozsahem. Pokud kůrovec napadne stojící stromy, zabraňujeme jeho rozmnožování včasnou těžbou a asanací," dodává Půlpán. Kůrovcem napadené dřevo může vlastník lesa dále zpracovat. Jeho výkupní cena je však obvykle nižší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…