Lesy ČR postavily na jižní Moravě retenční nádrž

04.05.2018 18:26

Novou retenční nádrž na Čeložnickém potoce nad obcí Moravany v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji postavily Lesy ČR. Nádrž pojme 19 650 m3 vody. Stavba přišla na bezmála 4,2 miliony korun bez DPH, spolufinancovalo ji Ministerstvo zemědělství ČR.

Lesy ČR postavily na jižní Moravě retenční nádrž
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nové vodní dílo zadrží vodu v krajině a bezpečně převede větší vodu. Je jedním z protipovodňových opatření na drobných vodních tocích, které podnik spravuje a která v posledních letech kvůli suchu a zadržení vody postavil. Retenční nádrž se zemní hrází a spodní výpustí i bezpečnostním přelivem měří 127 metrů. Hráz je šestimetrová. „Na základě zpracované studie řešíme odtokové poměry v povodí toku Moštěnka,“ vysvětlil Pavel Hopjan, vedoucí správy toků, oblast povodí Dyje z podniku Lesy ČR.  Čeložnický potok, na němž nádrž stojí, je jedním z přítoků Moštenky. Na stejném toku už v roce 2016 podnik dokončil výstavbu retenční nádrže Horky. „Obec Moravany je nyní více chráněna před povodněmi. Vodní plochu využijí také mokřadní a na vodu vázané rostliny a živočichové, lokalita je zajímavá také pro ornitology a vyskytují se tu například bobr evropský nebo užovka obojková,“ řekl Hopjan.  

Podnik v posledních pěti letech investoval na jižní Moravě do stavby 22 nádrží 57 milionů korun. Nyní se připravují stavby dalších vodních nádrží na Znojemsku, a to nádrže Kančí obora a Šumná. Předpokládané náklady by neměly přesáhnout 14 milionů korun bez DPH.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…