Lesy ČR rozvíjejí spolupráci s Českým svazem ochránců přírody

05.08.2012 20:06

Zvonovec liliolistý (Adenophora liliifolia) je vzácná lesní bylina rostoucí jenom na několika málo místech v České republice.

Lesy ČR rozvíjejí spolupráci s Českým svazem ochránců přírody
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Jedním z těchto míst je pohoří Džbán na pomezí Kladenska, Lounska a Rakovnicka. Lesy ČR i proto již několikátým rokem spolupracují s dobrovolníky z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Silvatica na vyhledávání a ochraně zvonovce a dalších zvláště chráněných rostlin ve Džbánu.

Jedním ze zdejších pokladů je zvonovec liliolistý, kriticky ohrožený druh české flóry a současně druh chráněný v rámci celé Evropské unie. Ještě před 15 lety byl v celém Džbánu považován za vyhynulý. První tři rostliny zvonovce byly znovu nalezeny až teprve na základě společného projektu Lesů ČR a ČSOP v roce 2005. Od té doby se jejich počet postupně rozrůstá.

Mezi evropsky významnými druhy je ochrana zvonovce považována za jednu z nejkomplikovanějších. Už samotné hledání tohoto druhu je poměrně obtížné. Je totiž velmi intenzivně spásán zvěří. Proto se zde jako účinné opatření prokázalo oplocení míst jeho výskytu. Celkem je zde v současnosti známo na tři desítky rostlin. Oplocení v letošním roce nově zjištěných rostlin se připravuje. Díky Lesům ČR tak dochází k  účinné ochraně druhu považovaného dříve v oblasti za vyhynulý.

Spolupráce mezi Lesy ČR a ČSOP letos probíhá již 14. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…