Lesy ČR upravily koryto potoka v Orlickém Podhůří

11.01.2018 13:09

Koryto levostranného přítoku Klopotského potoka u rekreační osady Klopoty v Orlickém Podhůří v Pardubickém kraji loni opravily Lesy ČR. Koryto pojme více vody, úprava jeho spádu zastavila erozi. Břehy opevnily kameny, stabilizovalo se dno. Náklady přesáhly tři a půl milionu korun bez DPH.

Lesy ČR upravily koryto potoka v Orlickém Podhůří
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Podle vodohospodářů z podniku Lesy České republiky závisí dostatek vody v korytě na aktuálních srážkách a ročním období. „Podélný spád původního koryta způsoboval při vyšších srážkových úhrnech erozi, takže se do potoka a následně do Tiché Orlice dostávalo mnoho splavenin,“ řekl Tomáš Sajdl, vedoucí Správy toků Oblast povodí Labe z podniku Lesy ČR. Voda zaplavovala i přilehlé pozemky a ohrožovala nemovitosti. Proto bylo třeba koryto toku upravit. „V části toku u lesní cesty jsme nově instalovali stabilizační pružné prvky pro fixaci nivelety dna odolávající splaveninám, aniž by se objekty poškodily,“ pokračoval Sajdl. V tomto úseku se také obnovil průtočný profil. Břehy stabilizovala rovnanina z lomového kamene, niveletu příčné dnové a spádové balvany. Tím se vytvořila tůň. Zatravnily se i přilehlé louky, další vegetační úpravy pokračují. Na projekt naváže obec Orlické Podhůří osazením nového propustku.

Celkové náklady na stavbu činily 3 505 883 korun bez DPH, 3 015 000 korun bez DPH hradilo z dotačních programů Ministerstvo zemědělství ČR a Pardubický kraj.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…