Lesy ČR zakládají nové aleje plodonosných dřevin v ptačí oblasti Bzenecká Doubrava

27.02.2014 17:23

Lesy České republiky, s. p., na Hodonínsku v Jihomoravském kraji systematicky obnovují a zakládají krajinné prvky. Projekty, které Lesy ČR v tomto regionu realizují, zlepšují stav zdejší krajiny.

Lesy ČR zakládají nové aleje plodonosných dřevin v ptačí oblasti Bzenecká Doubrava
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V ptačí oblasti Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví jsou tak nově zakládány aleje plodonosných dřevin o celkové délce 2500 metrů.   Výsadba je umístěna do lužního lesa v blízkém okolí obcí Vnorovy a Zarazice. Aleje jsou jednořadé nebo dvouřadé a prostorově jsou začleněny převážně do zdejších luk, podél cest a okrajů lesa. Kromě Lesů ČR je v záležitosti financování projektu přislíbena podpora z Evropské unie a Státního fondu životního prostředí v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Druhová skladba je pestrá a tvoří ji následující plodonosné dřeviny: jabloň lesní, třešeň ptačí, hrušeň polnička, jeřáb ptačí, moruše bílá a ořešák královský. V průběhu následujících let bude prováděn výchovný řez nově vysázených stromů a jejich zálivka v letním období.

Projektem „Výsadba alejí plodonosných dřevin v ptačí oblasti Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví“ se Lesy ČR snaží zpestřit charakter lužního lesa. Nově založená stromořadí na pravidelně sečených loukách budou významnými estetickými prvky místní krajiny.  

Na projekt je přislíben příspěvek z fondů Evropské unie, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí, oblasti podpory 6.3 Obnova krajinných struktur. Celkové náklady na realizaci projektu představují částku cca 600 tisíc korun bez DPH.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že Lesy ČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…