Lesy Praha: Mezi ptáčaty pěvců ve stanici je nejvíc kosů a sýkor. Každé ptáče se krmí i 90krát za den

04.07.2021 16:11

Ačkoli studené jaro ji skoro o měsíc posunulo, sezona mláďat se u nás nyní již velmi intenzivně projevuje a na celkovém počtu mláďat, která se letos dostanou do naší péče, opožděný start zřejmě nic nezmění.

Lesy Praha: Mezi ptáčaty pěvců ve stanici je nejvíc kosů a sýkor. Každé ptáče se krmí i 90krát za den
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

K 8. 6. 2021 jsme přijali už celkem 1884 zvířat a z toho bylo 853 mláďat (647 ptáčat a 206 savčích mláďat), která v důsledku nějaké tragédie potřebovala lidskou pomoc.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Z ptáčat pěvců se k nám nejčastěji dostávají kosí a sýkorčí mláďata. Proto jsme také kosy a sýkory zařadili mezi druhy, na jejichž péči můžete naší stanici poskytnout sponzorský příspěvek.

Každoročně pečujeme o zhruba 100 kosích a 120 sýkorčích mláďat. Proč je právě těchto pacientů tolik? Pravděpodobně proto, že kosů i sýkor je celkově relativně hodně. Zástupci obou druhů si na život v městských zahradách a parcích dokonale zvykli a ve městech vytváří početné populace. Navíc nežijí nijak skrytým způsobem života, takže jsou vidět a lidem na očích jsou i jejich mláďata.

Jejich mláďata se k nám nejčastěji dostávají z těchto důvodů:

- dojde ke zničení jejich hnízda – vlivem počasí, po útoku predátora (například kočky) anebo hnízdo zničí člověk například při kácení stromu nebo prořezávání keřů,
- mládě napadne a zraní predátor – často to bývá kočka, ale může to být i přirozený predátor,
- uhyne jeden anebo oba rodiče – i takové případy jsme již zaznamenali, většinou se rodiče zabili nárazem do prosklené plochy,
- lidé je seberou zbytečně, v domnění, že mláďata z hnízda vypadla – lidé se často snaží zachraňovat mláďata, která vylétla z hnízda dobrovolně a ve správný čas, i když ještě neumí pořádně létat. U většiny pěvců je to tak, že - mláďata opouští hnízdo, když jsou již opeřená a schopná poskakovat či popoletět, ale ještě nejsou schopná létat na větší vzdálenosti. Po vylétnutí z hnízda se rozptýlí po okolí a rodiče se o ně i nadále starají. Je to antipredační - strategie, která zaručuje, že větší část mláďat přežije (protože na rozdíl od hnízda nejsou na jednom místě a predátor je všechna nenajde). Létat tato mláďata dokážou až po několika dnech od opuštění hnízda, když jim dostatečně - doroste opeření.

Kromě malých kosů a sýkor přijímáme i mláďata řady dalších pěvců: drozdy, pěnkavy, pěnice, rehky, stehlíky, špačky, vrabce, jiřičky, sojky, straky, kavky a další. V sezoně mláďat se běžně stává, že najednou pečujeme i o více než 100 mláďat pěvců najednou. Péče o ně je časově velmi náročná – každé ptáče je třeba krmit v 10–15minutových intervalech od svítání do soumraku. V letních dnech to činí 60–90 krmení na ptáče a den! Při 100 ptáčatech v záchranné stanici najednou to znamená, že naši ošetřovatelé musí krmit 6000–9000 x za den! To samozřejmě není v silách jednoho ošetřovatele, proto se na péči o ptačí mláďata podílí nejen naši ošetřovatelé, ale i brigádníci a vyškolení dobrovolníci. I tak je sezóna ptačích mláďat pro záchrannou stanici tím nejnáročnějším obdobím z celého roku.

A čím ptáčata krmíme? Stejně jako u savců ani u ptáčat neexistuje jedno univerzální krmivo. Jiné krmivo používáme pro mláďata hmyzožravých druhů (sýkory, pěnice, rehci, jiřičky a vlaštovky), jiné pro mláďata všežravých druhů (kosi, drozdi, sojky, straky a kavky) a ještě jiné pro mláďata semenožravých druhů (vrabci, pěnkavy, zvonci a dlaskové). U většiny z nich je ale základem hmyz, protože i semenožravé druhy krmí svá mláďata většinou alespoň zčásti hmyzem.

Pokud nám chcete na péči o kosí či sýkorčí mláďata přispět, můžete nás podpořit prostřednictvím sponzorského příspěvku. Moc děkujeme za jakoukoliv podporu.

Pokud byste se chtěli stát ptačími „krmiči“, můžete se přihlásit prostřednictvím našeho online formuláře. Uvítáme především takové dobrovolníky, kteří už nějaké zkušenosti s péčí o živočichy mají, byť třeba ne s těmi volně žijícími. Péče o mláďata je totiž především odborná záležitost, špatnou péčí může člověk mláděti víc ublížit než pomoci. Všechno důležité vás samozřejmě naučíme, ale určitá zkušenost a zdatnost je určitě výhodou. Budeme se těšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …