Lesy Praha: Na loukách vyrábíme seno pro zvířata v záchranné stanici a zookoutcích

01.07.2020 22:11

Součástí lesních úseků, které spravuje naše organizace, je více než 150 hektarů luk, o něž se rovněž staráme. V červnu a červenci je na loukách nejrušněji – travnaté plochy je potřeba posekat a z usušené trávy vyrobit zásoby sena na zimu.

Lesy Praha: Na loukách vyrábíme seno pro zvířata v záchranné stanici a zookoutcích
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Seno nám slouží hlavně jako krmivo pro zvířata, o která pečujeme v naší Záchranné stanici hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy. Část balíků putuje přímo do záchranné stanice, část rozvážíme do našich lesních zookoutků, které fungují jako její detašovaná pracoviště. Náhradní domov v nich nacházejí živočichové, které už kvůli jejich trvalému handicapu nemůžeme vypustit zpět do volné přírody. Zásoby sena se zvířatům budou hodit hlavně v zimních měsících, v době, kdy je čerstvé pastvy nedostatek.

Seno vyrábíme na loukách v lesních úsecích Chuchle, Hostivař a Šárka. Celkem každý rok vyprodukujeme přibližně 80 tun sena. Usušené seno stlačujeme do šikovných malých balíků o rozměrech 80 x 60 cm, s nimiž se manipuluje snadněji než s klasickými velkými balíky. Protože v posledních týdnech panovalo hlavně deštivé počasí, je letos většina práce teprve před námi. Během léta vyrobíme asi 4000 takových balíků.

Na některých loukách ponecháváme pruhy neposekané trávy. Tím, že při seči nepokosíme celou louku, ale malou část necháme dočasně být, dostanou jednotlivé druhy trav šanci se vysemenit a tím zabezpečit samovolnou obnovu celého travního porostu. Ponechaný pruh louky je navíc atraktivním lákadlem pro motýly, které z české přírody vyhání právě unifikace krajiny a vytrácející se rozmanitost. Takzvanou mozaikovou sečí se proto snažíme podpořit druhovou pestrost lokality a zlepšit její ekologickou stabilitu. Až rostliny v neposekaných pruzích odkvetou, posekáme je a necháme uschnout. Tím zároveň poskytneme bezobratlým živočichům dostatek času k tomu, aby si mohli najít jiné domovy s vyšším travním porostem. Teprve potom z usušené trávy vyrobíme seno pro zvířecí pacienty a zvířata v zookoutcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…