Lesy Praha: Napadené stromky z obnoveného sakurového stromořadí dočasně odstraníme

14.08.2017 7:33

V únoru letošního roku jsme vás informovali o obnově sakurového stromořadí v ulici V Olšinách v městské části Praha 10. Na místě jsme do stromořadí vysadili celkem 76 nových stromků plnokvěté tmavě růžové sakury Prunus serrulata Kanzan. Několik týdnů po dokončení výsadeb jsme ovšem objevili na stromcích výletové otvory, které indikovaly masivní napadení mladých stromků brouky rodu Scolytus čili bělokaz.

Lesy Praha: Napadené stromky z obnoveného sakurového stromořadí dočasně odstraníme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Oslovení odborníci nám posléze určili, že se jedná konkrétně o bělokaza ovocného (Scolytus rugulosus) a byl zde nalezen i bělokaz švestkový (Scolytus mali). Tento dřevokazný brouk klade vajíčka pod kůru stromů a jeho larvy posléze vyžírají podkorní pletiva, což u mladých stromků vede k jejich úhynu. Byli jsme proto nuceni přistoupit k odstranění napadených jedinců.

Realizátor výsadeb, kterého jsme vybrali v rámci výběrového řízení na veřejnou zakázku, provede v následujících dnech odstranění celkem prozatím 27 stromků, u kterých bylo napadení tímto dřevokazným hmyzem zjištěno.

Stav ostatních nových výsadeb budeme i nadále pečlivě monitorovat a zajistíme jim zvýšenou péči, abychom podpořili jejich vitalitu a schopnost odolat tomuto nebezpečnému škůdci.

Odstraněné stromky nahradíme novou výsadbou v pozdním podzimu letošního roku, tedy v období, kdy tito brouci již nebudou aktivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…