Lesy Praha: Naši arboristé zabodovali na mistrovství republiky ve stromolezení

07.07.2018 21:54

Předvést své profesní dovednosti a představit veřejnosti svoji práci měli možnost naši arboristé, kteří se zúčastnili letošního 18. ročníku Mistrovství České republiky ve stromolezení. Na soutěži, která se konala na Kmochově ostrově v Kolíně, nám Ján Kokavec zajistil celkové 5. místo, jeho kolega Josef Weiss se umístil na 17. pozici.

Lesy Praha: Naši arboristé zabodovali na mistrovství republiky ve stromolezení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Oba naši reprezentanti předvedli velké nasazení, rychlost a zručnost v několika disciplínách, jimiž byly: instalace lana do koruny stromu, práce v koruně, záchrana zraněného, výstup po laně a výstup po větvích. Závodníci postupující ze základního kola se pak utkali ještě v takzvaném mistrovském klání.

Ve dvou měřených disciplínách dosáhl Ján Kokavec až na stupně vítězů. Mezi elitu stromolezců se zařadil druhým místem v instalaci lana do koruny stromu, která prověřila jeho přesnost při umístění vrhacího lanka s váčkem. Podruhé se na pomyslných stupních vítězů náš zaměstnanec objevil po disciplíně, která spočívala v záchraně zraněného stromolezce z koruny stromu.

Součástí mistrovství byly stromolezecké workshopy, přednášky, aktivity pro děti i laickou veřejnost. Kromě samotné soutěže bylo jeho cílem i rozšíření povědomí o práci arboristů a jejich prezentace veřejnosti. K vidění byly nejnovější lezecké techniky, vybavení a nástroje, které se při arboristice využívají.

Naši arboristé jsou odborníci, kteří pečují o dřeviny v pražských městských parcích, ve stromořadích a v lesích jednotlivých lesních úseků, které Lesy hl. m. Prahy spravují. Sledují stav dřevin, poškozené stromy odborně ošetřují a provádí speciální zdravotní a bezpečnostní ořezy či do korun stromů instalují bezpečnostní vazby. Do jejich působnosti spadá i rizikové kácení stromů, které bezprostředně ohrožují bezpečnost návštěvníků pražských lesů a parků. S pomocí stromového tomografu vyhodnocují zdravotní stav stromu a navrhují vhodný způsob ošetření a provádějí také inventarizaci dřevin pro vlastníky pozemků a správce městské zeleně.

Děkujeme našim zaměstnancům za reprezentaci a gratulujeme ke krásnému umístění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…