Lesy Praha: Počty pacientů rychle rostou. Letošním 2000. pacientem je jedno z kosích dvojčat

17.07.2021 9:45

Jak se aktuální sezona mláďat projevuje v našich statistikách? Pouhých 39 dní od příjmu našeho letošního 1000. pacienta, jímž bylo zraněné labuťátko, jsme překonali další milník a ve stanici přivítali pacienta s číslem 2000.

Lesy Praha: Počty pacientů rychle rostou. Letošním 2000. pacientem je jedno z kosích dvojčat
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Opět je to pták, tentokrát ale jde o malého pěvce. Nedávno jsme psali o tom, že z mláďat pěvců každoročně přijímáme nejvíc kosů a sýkor, a byl to právě jeden takový malý kos černý z lesoparku Cibulka v pražských Košířích, který se stal naším letošním 2000. pacientem. Do stanice se dostal v pátek 11. června spolu se svým stejně starým sourozencem.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Obě kosí ptáčata se našla na zemi pod stromy. Byla ale ještě tak malá, že z hnízda rozhodně nevyskočila sama dobrovolně. Pravděpodobně jim k tomu někdo „pomohl“ (nejspíš šlo o ptačího či savčího predátora). Naštěstí ale nebyla nijak vážně zraněná a díky intenzivní vykrmovací “kúře”, kterou u nás ptáčatům ordinujeme, hezky rostou. Brzy je spolu s dalšími kosími dorostenci přesuneme do venkovní voliéry, kde budou trénovat létání a připravovat se na návrat do přírody.

Loňského 2000. pacienta jsme přijali 4. června 2020 a bylo jím mládě sýkory koňadry. Letošní 2000. pacient se tak o 7 dní „opozdil“, což bylo pravděpodobně dáno nezvykle studeným jarem, které letošní hnízdní sezonu o několik týdnů posunulo. I tak jsme ale letos přijali již 36 kosích mláďat a 85 mláďat sýkor. To navíc rozhodně nejsou konečná čísla, neboť kosi i sýkory často hnízdí i dvakrát za rok. Každoročně pečujeme o zhruba 100 kosích a 120 sýkorčích mláďat.

Aby těchto malých ptačích pacientů v záchranných stanicích skončilo co nejméně a ptačí rodiny mohly zůstat pohromadě, dokud to ptáčata potřebují, dávejte prosím pozor:

- při prořezávání keřů či stromů – mohou v nich být hnízda s ptačími mláďaty,
- na své domácí mazlíčky – máte-li na zahradě ptačí mláďata, která právě opustila hnízdo, ideálně své psy i kočky na několik dní zavřete doma (nebo je pouštějte ven jen tehdy, když na ně můžete po celou dobu dohlížet),
- při stavbách či rekonstrukcích domů – hnízdo s ptačími mláďaty se může nacházet například pod střechou, na trámu či ve skulině ve zdivu.

Uvidíte-li ptačí mládě, o kterém si myslíte, že vypadlo z hnízda nebo že potřebuje pomoc, zavolejte do záchranné stanice a poraďte se s ní o dalším postupu (naše pohotovostní linka je 773 772 771). Teprve potom konejte. Mnoho ptačích mláďat lidé „zachraňují“, aniž by pomoc skutečně potřebovala. Jak poznat, zda ptačí mládě potřebuje pomoc, ukazuje i náš jednoduchý návod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…