Lesy Praha: Záchranná stanice v poločase: V prvním pololetí přijala přes 2,5 tisíce pacientů

17.08.2022 8:40 | Tisková zpráva

První polovina roku je za námi, na žádnou pauzu to ale zatím rozhodně nevypadá. Aktuálně jsme totiž taky zhruba v polovině sezony mláďat, která je pro naši záchrannou stanici každý rok tím vůbec nejnáročnějším obdobím.

Lesy Praha: Záchranná stanice v poločase: V prvním pololetí přijala přes 2,5 tisíce pacientů
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

Během první poloviny letošního roku jsme ošetřili celkem 2 560 nových pacientů. Bylo mezi nimi například 365 kachen divokých, 156 ježků, 67 veverek nebo 46 labutí. Velká část letošních pacientů už je zase zpátky v přírodě, i tak ale máme ve stanici pořád dost plno. Právě teď se u nás léčí nebo zotavuje 995 zvířat, z nichž většinu tvoří vzhledem k sezóně právě mláďata. 

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Mláďata, na která byste teď u nás ve stanici narazili opravdu na každém kroku, se do naší péče dostávají z mnoha různých důvodů. Stává se, že jim někdo, ať už úmyslně, nebo omylem, zničí hnízdo, že je napadne predátor anebo že přijdou o rodiče, kteří uhynou například při nárazu do prosklené plochy, ve spárech kočky, pod koly auta nebo v důsledku jiné nehody. Své může udělat i nevyzpytatelné počasí: Je-li například příliš velké horko, ptáčata předčasně vyskakují z rozpálených hnízd (extrémně se zahřát dokážou obzvlášť ta, která jsou umístěna na domech), a vážné komplikace umí způsobit i silná bouřka a vítr.

Mláďata zatím mimochodem obsadila i všechny dosavadní „milníkové“ pozice – 1000. přijatým živočichem se letos stalo osiřelé mládě labutě a 2000. živočichem mládě holuba hřivnáče. (A protože v sezoně počty pacientů rychle narůstají, než jsme připravili toto shrnutí, přijali jsme v polovině července už také pacienta s číslem 3000. Tipujete, že to bylo rovněž mládě? Tipujete správně, šlo o další mládě holuba hřivnáče ??).

Malé mládě holuba hřivnáče. Hřivnáči jsou našimi pravidelnými pacienty. V posledních třech letech vždycky stáli v čele žebříčku druhů nejčastěji přijímaných do naší záchranné stanice. Souvisí to zřejmě s tím, že tento původně lesní druh stále více přivyká městskému prostředí a stává se jeho trvalou součástí. Dříve hřivnáči hnízdili pouze v lesích a na stromech, dnes není výjimkou, že hnízdí v truhlících na balkonech ve městech.

A o jaké pacienty jsme se konkrétně starali? Z celkového počtu 2 560 přijatých živočichů bylo například:

365 kachen divokých,
255 holubů hřivnáčů,
159 sýkor,
156 ježků,
127 strak,
122 zajíců,
83 hrdliček,
72 kosů,
67 veverek,
58 rorýsů,
46 labutí,
36 poštolek.

Naopak k nejvzácnějším mezi našimi dosavadními letošními pacienty se zařadil například sokol stěhovavý, užovka podplamatá, 2 plši velcí, 2 sluky lesní, 3 užovky hladké, 3 krahujci obecní, 16 vlaštovek obecných, 25 netopýrů (celkem 6 různých druhů) nebo 38 kavek obecných.

Mezi všemi těmito pacienty bylo 1 442 malých, nesamostatných mláďat, která vyžadují intenzivní péči, 1 013 živočichů potřebovalo naši pomoc kvůli zranění:

po nárazu do překážky, nejčastěji prosklené plochy (266 pacientů),
od jiného živočicha, například kočky, psa nebo jiného predátora (357 pacientů),
po střetu s autem nebo vlakem (153 pacientů),
od zahradní techniky, nejčastěji strunové sekačky (13 pacientů).

Příčinou příjmu malých osiřelých ježčat je bohužel často poranění nebo smrt jejich matky. Pokud se ježčí matka nevrátí do hnízda, hladová mláďata po čase vylezou a hledají pomoc. Tuto samici ježka východního vážně poranila strunová sekačka. Samice se k nám dostala s rozsáhlou infikovanou řeznou ránou. Naštěstí přežila a vrátí se časem zpět do přírody, co se ale stalo s jejími mláďaty, která pravděpodobně někde měla, nevíme.

Nejvíce pacientů jsme přijali v květnu (912) a v červnu (904), v obou těchto měsících jsme přijímali v průměru 30 živočichů denně. Zpět do přírody jsme v prvním pololetí vrátili 750 živočichů, dalších skoro 250 zvířat jsme vypustili teď v průběhu července. Necelá tisícovka zvířat je u nás aktuálně v léčení.

Za všechny tyto zvířecí pacienty bychom vám zároveň chtěli moc poděkovat. Do naší péče se dostali díky vám – lidem, kteří je nalezli a neváhali k nim přivolat pomoc. Děkujeme, že nejste lhostejní a že pomáháte i divokým obyvatelům Prahy, za jejichž problémy a úrazy často – byť ne záměrně – stojí člověk a lidská civilizace. O tom, že v Praze nežijeme sami a že volně žijící živočichové jsou Taky Pražané, je ostatně i naše aktuální výstava na Smíchovské náplavce, kterou můžete navštívit až do 8. srpna.

Ze srdce děkujeme také těm, kteří nás podporují a pomáhají jak materiálně, tak finančně. Díky vám můžeme našim pacientům poskytovat vše, co k léčbě a v případě mláďat i ke zdárnému růstu potřebují. Pokud se vám naše práce líbí, můžete nás podpořit libovolným příspěvkem na náš transparentní účet 000000-5918916349/0800, adopcí některého z?trvale handicapovaných zvířat, která zůstávají v?naší péči, nebo sponzorstvím vybraného zvířecího druhu. Veškeré informace najdete v sekci Sponzorství a adopce. Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…