Letiště Praha rozdělí 18 milionů korun blízkému okolí

01.08.2022 18:47 | Tisková zpráva

S obnovou létání se Letiště Praha vrací s přímou finanční podporou pro obce v blízkém okolí. Prostřednictvím transparentního grantového programu DOBRÉ SOUSEDSTVÍ, který byl právě vyhlášen, se chystá rozdělit 18 milionů korun na veřejně prospěšné projekty.

Letiště Praha rozdělí 18 milionů korun blízkému okolí
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

O finanční příspěvek si mohou požádat obce a městské části hlavního města Prahy ovlivněné provozem Letiště Václava Havla Praha a veřejně prospěšné organizace, které působí na jejich území. „Těší mě, že se díky opětovnému nárůstu provozu můžeme vrátit k projektům finanční podpory blízkého okolí a přispívat tak k rozvoji okolních komunit. Jde přeci o domov náš i našich zaměstnanců. Zároveň ochota pomáhat upevňuje dobré sousedské vztahy, které považuji za velmi důležité," řekl k obnově přímé finanční pomoci Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39133 lidí

Podrobná pravidla grantu včetně elektronického formuláře pro podání žádosti jsou k dispozici na letištních webových stránkách (ZDE) v nové sekci pro blízké okolí s názvem PRO NAŠE SOUSEDY (ZDE). Přihlášky je možné podávat do 30. 9. 2022. Následně projekty posoudí komise s ohledem na jejich přínos pro širší komunitu, efektivnost a smysluplnost. Finance na činnost tak mohou získat různé sportovní a zájmové oddíly, školy a dětská zařízení nebo třeba ekologické, pomáhající a jiné neziskové organizace. A samozřejmě samotné obce, pro které jsou letištní finance významným navýšením běžného rozpočtu.

Grantový program doplňuje aktivity nefinanční podpory, s kterými letiště začalo v době covidu, kdy z ekonomických důvodů muselo od finanční podpory upustit. Kvalitní technika a letištní zaměstnanci tak i nyní pomáhají v blízkém okolí s prořezem stromů, úklidem ulic a další údržbou zeleně a veřejných prostranství. Pokračovat bude i finanční podpora jazykového vzdělávání dětí ze základních škol, jež zajišťuje sdružení obcí a městských částí z okolí letiště Prague Airport region (PAR), které je pro letiště důležitým partnerem v nastavování efektivní podpory blízkému okolí.

U příležitosti vyhlášení grantového programu byla zároveň spuštěna webová stránka přímo pro obyvatele okolí letiště PRO NAŠE SOUSEDY (více ZDE). „Na základě požadavků zastupitelů z okolí, s kterými jsme v častém kontaktu, jsme vytvořili přehled nejdůležitějších informací, které jsou zajímavé pro občany bydlící v okolí letiště. Na jednom místě nyní najdou informace z oblasti měření hluku, termínů údržby hlavní ranveje, grantových programů a akcí pro blízké okolí,“ vysvětlila Eva Krejčí, ředitelka komunikace.

Další aktuální informace naleznete také na Twitteru Letiště Praha ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.