Letohrad vítězem krajského kola Ceny Programu regenerace MPR a MPZ

20.01.2016 15:49

Minulý týden proběhlo v sídle Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích krajské kolo soutěže o cenu Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2015.

Letohrad vítězem krajského kola Ceny Programu regenerace MPR a MPZ
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Krajského úřadu Pardubického kraje a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích neměla zdaleka lehký úkol, neboť se do soutěže přihlásila hned dvě města pyšnící se krásnými památkami i bohatým kulturním a společenským životem. Vítězem se nakonec stal Letohrad, jenž získal 288 bodů a postupuje do celostátního klání o titul Historické město roku 2015. Druhé místo obsadila s 220 body Česká Třebová.

Město Letohrad se zúčastnilo soutěže již v předešlém roce, kdy se umístilo na druhém místě. Není divu, že se nominace opakovala i v roce letošním, Letohrad vytváří cíleně a dlouhodobě podmínky pro zachovávání a obnovu historického jádra. V uplynulých letech byla realizována obnova mnoha významných památek, které jsou perlami zdejší památkové zóny, velký důraz byl kladen rovněž na infrastrukturu a kulturní vyžití obyvatel. Současný stav města přitom sami obyvatelé vnímají jako výsledek práce celé řady odborníků, nadšených laiků a dlouhodobě dobré spolupráce s Národním památkovým ústavem.

Druhá nominovaná zóna v České Třebová se bezesporu vyznačuje velice cennými památkami i soubory památkových objektů, jež určují unikátní charakteristiku městského centra. Jeho stav doznal díky Programu regenerace MPR a MPZ v uplynulých letech podstatných změn, ve městě byly realizovány obnovy některých významných památek  a v roce 2015 byla zpracována nová koncepce programu pro léta 2016-2025.

Program regenerace MPR a MPZ lze chápat jako nástroj napomáhající obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech našich historických měst, prohlášených za památkové rezervace a památkové zóny. Finanční příspěvky mohou být z něho poskytovány pouze tehdy, pokud má příslušné město zpracovaný vlastní program regenerace a pokud se zároveň finančně podílí společně s vlastníkem na obnově kulturní památky. Každoročně je udílena Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón České republiky, jejíž statut byl stanoven dne 2. listopadu 1994 ministrem kultury, ministrem hospodářství a předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Cena je udělována každým rokem jedné obci, městu nebo městské části, na jejímž území je prohlášena městská památková rezervace (MPR) či městská památková zóna (MPZ). Krajská kola předchází celostátnímu klání, jehož výherce se stává nositelem titulu Historické město roku.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je naplňovat v Pardubickém kraji poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, tzn. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Mimo to zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky, podílí se na jejich evidenci, spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií i dalších odborných podkladů ke kulturním památkám a provozuje veřejně přístupnou, odbornou knihovnu. Odborníci z řad zaměstnanců ústavu se rovněž účastní odborných konferencí, seminářů a kolokvií, participují na přednáškách, komentovaných prohlídkách, programech pro školní kolektivy a dalších aktivitách určených pro veřejnost. Další informace najdete na www.npu.cz, respektive http://www.npu.cz/uop-pa/, případně na Facebooku (Pardubičtí památkáři aneb novinky nejen z Příhrádku)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…