Levná ropa jen tak nebude. Proč?

24.04.2023 11:34 | Komerční článek

Často se mluví o tom, že ropa a investice do ní nemá velkou budoucnost, protože energetická tranzice má snížit její význam. Růst ceny ropy zahájený ruskou invazí na Ukrajinu nám připomněl, že to není docela pravda. Z jistého úhlu pohledu je ekonomika pouze přetvořená energie.

Levná ropa jen tak nebude. Proč?
Foto: Depositphotos
Popisek: Levná ropa jen tak nebude. Proč?

Ropa zůstává dostupným zdrojem levné energie, a proto i v následujících letech zůstane strategickou surovinou. Investor by neměl lehce odepisovat potenciál ropy a ropných společností. Možná spíš naopak. V dlouhodobém horizontu by cena ropy měla růst, a tím pádem se zvednou možnosti ropných společností otevírat nové ropné pole v místech, kde těžba dosud nebyla rentabilní. Je pravděpodobné, že nás v blízké budoucnost nečeká svět bez ropy, ale svět, kde ropa bude drahá.

Snížení těžby

Dva přední hráči OPECu Rusko a Saúdská Arábie se dohodly na dalším snížení těžby. Tentokrát půjde o snížení 1,1 milionů barelů za den. To se přičte k předchozímu snížení, o kterém se rozhodlo v říjnu 2022. Tehdy se jednalo o 2 milionů barel ropy za den. Hlavním cílem tohoto snížení bylo v obou případech evidentně zvednout cenu ropy. Novější snížení však mělo ještě další důvod.

Prakticky všichni totiž očekávají, že se v důsledku zvedání sazeb zastaví růst amerického HDP a nebo dojde dokonce v recesi. A jak je všem známo, v recesi klesá poptávka po ropě. I z oficiálního měsíčního reportu OPECu jasně vyplývá, že nečeká nárůst spotřeby ropy v USA a v západní Evropě. Nejlepší způsob, jak na celé situaci vydělat bylo začít prodávat ropu na krátko. Spekulace na pokles ceny ropy se zdála jako „skoro jistá investice“. Jenomže na burze platí, že když je něco absolutně jisté, s největší pravděpodobností se to nikdy nestane. Většina spekulantů tedy navyšovala své short pozice na ropu. To donutilo země OPEC k jednání a skokově a nečekaně snížily těžbu. Obchodníci se nakrátko ocitli v těžkých ztrátách a nic nenasvědčuje tomu, že se jim v blízké době podaří kontrakty nakrátko uzavřít bez ztráty. Jelikož otevřené short kontrakty se musí platit. Budou tedy muset tyto pozice uzavřít a odepsat velké ztráty. I pokud dojde k recesi, cena ropy jen tak neklesne, protože sázet na její pokles je nebezpečné. OPEC kdykoliv může sáhnout k utáhnutí kohoutků s černým zlatem.

Stabilní poptávka

I když recese může způsobit vychýlení dynamiky růstu spotřeby ropy ve světě, tak v absolutních číslech bude spotřeba ropy dál růst. Velké státy jako Indie a Čína se nyní mohou spolehnout na svoji střední třídu, která bude kopírovat životní styl západních občanů. Rozvojové země s velkou populací mladých lidí budou navyšovat svoji spotřebu ropy. Z tohoto pohledu je stabilita zajištěna.

Země těžící ropu se nemusí ještě obávat z rychlého nástupu elektroaut ve světě. V USA v lednu bylo registrováno mezi novými auty 7 % vozidel na elektrický pohon. To je silný nárůst oproti předchozímu roku, kdy tento podíl dosahoval v průměru 4 % ročně. Avšak podíl elektroaut na celkovém vozovém parku v USA je 2 %. Pokles poptávky po ropě jen tak nepřijde. Hlavní problém leží v nabídce.

Problémy s nabídkou

Ropný sektor je značně podfinancovaný. Může za to vývoj ropy za posledních deset let. Neustále se mluvilo o konci této strategické komodity. Ten, ale zatím nepřišel, ale odnesla to cena ropy, která byla v medvědím trendu. Ropnému a těžařskému průmyslu značně komplikoval život zájem o ESG investování. Investoři se od tohoto průmyslu odvraceli a považovali za málo perspektivní. Nízká cena ropy a její volatilita odrazovala společnosti investovat do ropných polí, jejích technologií a hledání nových nalezišť.

Odhaduje se, že ropný sektor ztratil minimálně pět let investic. Velcí skeptikové dokonce mluví o 10 letech zanedbaných investic. To bude mít za důsledek snižování ropné produkce nezávisle od zásahu OPECu či poptávce. Aby velké firmy mohly investovat do obnovy těžařského parku, musí v první řadě stabilizovat cenu ropy. Protože právě stabilní cena ropy umožní aspoň nějaké plány do budoucnosti. To je důvod proč cena ropy mezi 80 až 90 dolary za barel nyní vyhovuje všem. Ropa není levná a zároveň není tak drahá, aby její cena začala sama od sebe tlumit poptávku po ní. To je náš základní předpoklad.

Jak využít stability cen ropy?

První možností, která se sama nabízí, je přímo nákup akcií velkých těžařský společností, jako je Chevron, Total nebo Shell. Jenomže to má hned několik háčků. Tyto společnosti zažily velký růst cen akcí v poslední době, a proto nemusí dál strmě růst. Problém investic do ropného sektoru se jich přímo týká. Je pravděpodobné, že velkou část nynějších zisků budou zpět investovat a nevyplatí tedy tak štědré dividendy. A v neposlední řadě jsou velké zisky těchto společností trnem v očích politikům a společnosti, takže hrozí riziko uvalení dalších nových mimořádných daní.

Z tohoto pohledu se daleko víc může vyplatit investovat do firem, které prodávají těžařskou techniku jako Schlumberger a Halliburton nebo firma CGG, která se specializuje na vyhledávání nových nalezišť. Tyto akcie by neměly být tak citlivé na cenu ropy, protože tyto společnosti uzavírají dlouhodobé kontrakty. To je důvod, proč se hodí pro dlouhodobé a sváteční investory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…