Liberální institut: Bludný balvan ekonomie získali Babiš a Středula

05.01.2023 14:12 | Tisková zpráva

Liberální počin 2022: liberální vízový režim pro uprchlíky z Ukrajiny. Antiliberální počin 2022: jednotné kabely USB-C. Bludný balvan ekonomie 2022: Andrej Babiš & Josef Středula

Liberální institut: Bludný balvan ekonomie získali Babiš a Středula
Foto: Facebook
Popisek: Liberální institut - logo

Na letošním veřejně přístupném vánočním setkání liberálů proběhlo hlasování pro nejliberálnější a nejméně liberální počin roku. Schválený návrh ministerstva vnitra na jednodušší pobytový a pracovní vízový režim vyhodnotili hlasující jako nejliberálnější počin uplynulého roku, odnáší si tak cenu Karla Havlíčka Borovského. Tento počin v hlasování vyhrál jednoznačnou většinou hlasů.

„Chválíme, že politická reprezentace reagovala na barbarskou válku Vladimira Putina velmi rychle a jedním z výsledků tohoto efektivního jednání byl legální status pro uprchlé Ukrajince, kteří díky tomu u nás mohou zůstat a pracovat,“ komentuje ředitel Liberálního institutu Pánek. „Přáli bychom si však, aby migrace byla snazší i pro obyvatele ostatních zemí, i když nejsou zasaženi válkou,“ dodává.

V kategorii antiliberální počin roku zvítězil schválený záměr Evropské komise sjednotit nabíjecí kabely pro malou elektroniku na standardu USB-C, odnáší si tak anticenu Alexandera Bacha. Návrh v hlasování zvítězil nad windfall tax a genderovými kvótami ve vedení firem.

„Představy unijních politiků, že lidem teď bude stačit jenom jeden kabel, jsou úsměvné. Eurocentralisté nemají ani základní ponětí o fyzikálních jevech – a že tedy pro různá zařízení se používají jiné kabely, i když mají stejný konektor. O tom, že politici EU se ani nezamýšlejí, zda toto jsou skutečně věci celoevropského významu, které by mělo nadnárodní těleso řešit, ani nemluvě,“ komentuje ředitel Liberálního institutu Pánek.

Počínaje rokem 2020 také Liberální institut vyhlašuje cenu poroty za Bludný balvan ekonomie za nejhorší ekonomický výrok. Letošní ročník má dva laureáty za podobné výroky na stejné téma. Stali se jimi Andrej Babiš a Josef Středula za svoje komentáře na podporu cenového stropu na benzin.

„Vláda musí okamžitě zastropovat cenu benzinu a nafty na 35 Kč za litr,“ prohlásil Andrej Babiš na Twitteru. „Ještě před ruskou agresí vůči Ukrajině navrhovaly odbory vládě Petra Fialy věcné zastropování cen PHM,“ prohlásil taktéž na Twitteru Josef Středula.

„Jak se může každý dočíst v základní ekonomické literatuře, cenový strop nemůže vést k ničemu jinému než k nedostatku daného zboží. Nakonec se o tom přesvědčila i původně vychvalovaná vláda Viktora Orbána a cenový strop byla nucena zrušit,“ komentuje ředitel Liberálního institutu Pánek. 

Zatímco liberální a antiliberální cenu volí příznivci Liberálního institutu v tajné volbě, bludný balvan ekonomie volí analytici Liberálního institutu. Podrobné informace jsou k dispozici na našem webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…