Liberecký kraj: Blíží se Dny čistého ovzduší

02.09.2022 12:39 | Tisková zpráva

Jak správně topit? Jaká je kvalita ovzduší v regionu? Kdo sleduje dopady vytápění na životní prostředí? Na tyto a mnohé další otázky odpoví odborníci v rámci Dnů čistého ovzduší. Připravil je krajský odbor životního prostředí a zemědělství spolu s městskými úřady ve Frýdlantu, Semilech a Turnově.

Liberecký kraj: Blíží se Dny čistého ovzduší
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Účelem této akce je co nejlépe zprostředkovat veřejnosti informace o kvalitě ovzduší a naučit ji, jak správně používat domácí kotle, kamna a krby. Správným používáním topných médií se totiž významně eliminuje znečištění ovzduší. Efektivní topení je i ekonomicky výhodnější,“ uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Dny čistého ovzduší se uskuteční vždy od 9 do 16 hodin ve třech městech Libereckého kraje, a to 20. září ve Frýdlantu v Čechách, o den později v Semilech a 22. září v Turnově.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí

Hlavní program zajistí edukativní show SMOKEMAN ZASAHUJE v podání Jiřího Horáka. Zájemci se interaktivním způsobem seznámí se zásadami správného topení v domácích topeništích (kotlích, kamnech či krbech). Show zahrne i praktické ukázky v pojízdné kotelně a lidé si mohou sami vyzkoušet různé pokusy, jako jsou znázornění inverze v akváriu či měření teploty pomocí termočlánku. Více se o této edukativní show mohou zájemci dozvědět na webových stránkách ZDE.

Celý den je akce určena pro veřejnost. Od 9 do 11 hodin budou vyhrazena zejména pro žáky základních a středních škol. Od 14 do 16 hodin budou pracovníci výzkumného centra diskutovat s veřejností, představovat a informovat o možných řešeních týkajících se způsobů topení a jeho vlivu na nejbližší okolí a životní prostředí.

Program doplní v městě Turnov i svojí účastí zástupci společností Asekol a. s. a Elektrowin a. s., EKOKOM, a. s., které se zabývají sběrem elektrospotřebičů, podporou a vzděláváním veřejnosti o nutnosti třídění, recyklaci vysloužilého elektrozařízení a jeho cíleného umístění do nádob k tomu určených. Zároveň bude na náměstí v Turnově prezentován měřící vůz kvality ovzduší, do kterého mohou zájemci nahlédnout a seznámit se, jak funguje monitorování kvality ovzduší v České republice. Společnost EKOKOM, a. s. a společnost Elektrowin, a.s. budou mít svá zastoupení i ve Frýdlantu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…