Liberecký kraj: Krajské příspěvkové organizace představily plány na letošní rok

23.01.2024 7:05 | Tisková zpráva

Liberecká zoo a botanická, českolipské, liberecké a turnovské muzeum, Oblastní galerie Liberec a krajská knihovna – to jsou příspěvkové organizace kraje, které představily své vize na letošní rok.

Liberecký kraj: Krajské příspěvkové organizace představily plány na letošní rok
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Liberecký kraj - logo

„V posledních dvou letech jsme převzali dvě významné organizace, zoologickou a botanickou zahradu. Botanická zahrada a Oblastní galerie mají nové ředitele. Ve všech organizacích investujeme, ředitelé a jejich kolegové realizují rozvojové projekty, které jsou pro ně novým prvkem. Čeká nás vybudování hudebního centra Lidové sady, rekonstrukce pavilonů v zoo a soutěž na masterplan rozvojových ploch zahrady, ale i postupná obnova plášťů skleníků v botanické zahradě a instalace systému hospodaření s dešťovou vodou. Završili jsme rekonstrukci poslední budovy Muzea Českého ráje a vybudovali tam nové expozice. Budeme rekonstruovat Památník Karla Hynka Máchy v Doksech. Po rekonstrukci Severočeského muzea jsme se vydali na neprobádanou, ale úspěšnou cestu dobrovolného vstupného, Krajská vědecká knihovna nabízí řadu nových služeb a je jednou z nejoceňovanějších knihoven v zemi. Děkuji všem ředitelům a jejich kolegům v našich organizacích za velký kus práce, který odvádějí. Stoupající návštěvnost a spokojenost návštěvníků mluví za všechno,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

1) Botanická zahrada Liberec

V rámci modernizace botanické zahrady bude dokončena první etapa rekonstrukce opláštění depozitního skleníku. Dále budou pokračovat práce na vytvoření generelu rozvoje zahrady, do nějž vedení botanické zohlední mimo jiné i výsledky studie hospodaření s vodou a výsledky prověřovací studie zahradních architektů. Vedle těchto technických akcí plánuje botanická několik výstav a akcí pro návštěvníky – Ledová města, Jablka s příběhem, výstavy jarních cibulovin, kaktusů, účast v rámci Crystal Valley Week a další.

„Zřídili jsme též nové oddělení edukace, které se zaměřuje na vzdělávání děti z mateřských a základních škol. Tomu budou odpovídat vzdělávací programy, které nyní připravujeme a chystáme na spuštění do plného provozu od září 2024. Současně oddělení edukace připravuje příležitostné programy jako doplnění některých výstav. Další oblasti jsou propagace a marketing, do kterých budeme letos hledat novou personální posilu. Společně pak budeme usilovat o vypsání soutěže na nové logo a vytvoření nové ucelené grafické identity,“ dodal Václav Lenk, ředitel Botanické zahrady Liberec.

2) Zoo Liberec

V letošním roce si připomene zoologická zahrada v Liberci výročí založení výstavou Toto letí – 120 let. Chystá také soutěžní dialog na pořízení generelu rozšíření zahrady. Rekonstrukce se dočká Kulturně-kreativní centrum Lidové sady. Zoo dále v roce 2024 vybuduje systém pro kruhové hospodaření s vodou v horní časti zahrady, připraví a zahájí rekonstrukci pavilonu a venkovní expozice žiraf a zrekonstruuje také Drnový domeček – ubikaci pro surikaty a viskače.

„Máme v plánu také doplnit expozice v pavilonu Zooexpo, v Arše zrekonstruujeme výběhy pro psy, v dětském koutku vybudujeme malý amfiteátr s pódiem pro klubové akce, tak abychom během výstavby Kulturně-kreativního centra zachovali část aktivit z Lidových sadů. Rekonstrukce se dočká také zázemí pavilonu opic a lachtanů či expozice v přízemí pavilonu tropů,“ dodal David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec.

3) Oblastní galerie Liberec

V roce 2024 oslaví Oblastní galerie Liberec (OGL) 10 let v novém působišti – bývalých městských Lázních. Toto výročí galerie připomene desetidenním festivalem, jenž započne 13. června otevřením letní lázeňské výstavní sezóny a vyvrcholí open-air tančírnou s nádechem přelomu 19. a 20. století.

V rámci výstav připravuje OGL projekty, které plně zapadají do koncepce výstavní strategie otevírat galerii mezinárodnímu publiku. Prvním projektem v tzv. mezinárodní linii bude v březnu otevřená výstava kineticko-fonetického umění rakouského tvůrce Josefa Baiera – Sound Shapes. V rámci linie národní, jako jakýsi protějšek k Baierovu dílu, bude v březnu zpřístupněna veřejnosti výstava Ivany Lomové nazvaná Ticho. V letním období bude galerie hostit výběr z posledních prací významného českého tvůrce Milana Housera.

Enviromentální linie bude v programu OGL zastoupena v roce 2024 třemi projekty výstavou Dagmar Šubrtové, reflektující současnou globální ekologickou krizi, projektem Horizont hory, zamýšlející se nad fenoménem hory Ještěd ve výtvarném umění, a konceptem Hudbu jak vesmír rozlehlou, širou jak poledne představující tvorbu mladých českých tvůrců s prvky uměleckého výzkumu.

V rámci linie výzkumné je pro rok 2024 připravena výstava, která zmapuje tvorbu umělecké Skupiny 7, jež působila především v libereckém regionu v letech 1959–1965. Galerie v roce 2024 také přestaví práce studentů a profesorů Akademie výtvarných umění v litevském Vilniusu včetně děl konceptuální autorky Emilije Škarnulyte.

„Součástí aktivit galerie jsou rovněž komponované edukační programy pro všechny věkové kategorie včetně osob se specifickými potřebami. Již tradičně budeme pro veřejnost připravovat speciální kurátorské prohlídky, u soudobých umělců jsou pak samozřejmostí setkání s tvůrci samotnými. Většina projektů je doprovozena výstavními katalogy. Po loňském otevření galerijní kavárny připravuje OGL pro návštěvníky další rozšíření nabídky, tentokrát formou otevření nového galerijního obchodu, který bude veřejnosti zpřístupněn v létě,“ uzavřel Filip Suchomel, ředitel Oblastní galerie Liberec.

4) Krajská vědecká knihovna v Liberci (KVKLI)

Letos uplyne 100 let od založení německé vědecké knihovny, 120 let od založení české veřejné knihovny. KVKLI má proto v plánu přednášky, koncerty, happening a soutěže. Od 19. listopadu bude k tomu v Senátu Parlamentu České republiky výstava.

Knihovna nejpozději do konce března zprovozní venkovní výdejní box, který bude fungovat v režimu 24/7. Bude inovovat služby v hudební části – nabídne například virtuální realitu, roboty, 3D tiskárny či hudební nástroje. KVKLI vybuduje digitalizační pracoviště, které pomůže uchovat regionální kulturní dědictví. Vedení připravuje podat žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Díky mimořádné dotaci Libereckého kraje se nového vybavení dočká pobočka na Kunratické.

„Budeme též pracovat na rozvíjení manažerských a digitálních dovedností či finanční gramotnosti pro zaměstnance v kulturním a kreativním sektoru. Opět po roce také udělíme ocenění Nejlepší knihovna Libereckého kraje – v rámci soutěže, kterou pořádáme ve spolupráci s Libereckým krajem a Svazem knihovníků a informačních pracovníků,“ dodala Dana Petrýdesová, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci.

5) Severočeské muzeum v Liberci

Na jaře letošního roku liberecké muzeum představí svou novou vizuální identitu se značkou MUZA. Jejím prostřednictvím návštěvníkům a obyvatelům Liberce a Libereckého kraje nabídne pestrou škálu svých služeb: výstupy z vědeckých projektů, výukové programy pro všechny typy škol, a především výstavy pro veřejnost.

V rámci festivalu Anifilm muzeum chystá na březen působivou výstavu o historii a současnosti českého loutkového filmu. Největším tématem letošního roku jsou Jizerské hory, kterým budou věnovány dvě výstavy se zdánlivě protikladnými tématy výtvarného umění a historie trampingu. Stranou nezůstanou významné osobnosti z minulosti a současnosti české kultury a umění, jakými jsou Karel Hubáček, František Štorm nebo Jan Schindler.

„Kromě nabídky pro veřejnost muzeum připravuje své investiční a rozvojové projekty, jako jsou například nová expozice o historii říšské župy Sudety, projekt na obnovu muzejního parku, modernizace muzejní knihovny nebo obnova a zpřístupnění Domu Karla Hubáčka, který jsme v závěru roku 2023 získali do správy od Libereckého kraje,“ doplnil Jiří Křížek, ředitel Severočeského muzea v Liberci.

6) Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Českolipské muzeum chystá projekt revitalizace objektů čp. 57, 58 a 59 u Vodního hradu v České Lípě. Komplexní rekonstrukce se dočkají odborná pracoviště, vybuduje se zcela nová pobočka se stálou expozicí lovu a zbraní (v prostoru bývalého renesančního letohrádku Červený dům). Revitalizován bude také objekt v Doksech.

Vedení českolipského muzea připravuje zcela nové stálé expozice, jako jsou Lov a lovecké zbraně, historie Červeného domu, bývalého renesančního letohrádku či interaktivní expozici Machův kraj. Ty budou instalovány a zpřístupněny veřejnosti po dokončení stavebně-rekonstrukčních projektů na objektech v České Lípě a v Doksech. Muzeum bude pokračovat v projektech stálé expozice unikátních církevních předmětů na Svatých schodech v ambitu bývalého augustiniánského kláštera v České Lípě a expozici Práce ve stodole v areálu pobočky Vísecké rychty. Zahájení zásadní reinstalace a aktualizace se dočkala stálá přírodovědná expozice Českolipska na hlavní budově v areálu kláštera v České Lípě. Muzeum chystá venkovní expozici chemické těžby uranu na Českolipsku v exteriéru kláštera. Ta naváže na oblíbenou expozici Těžba uranu na Českolipsku.

Mezi hlavní výstavy výtvarného umění bude patřit 17 autorů: tři Hortenští, Boudová, Macháček, Svoboda, Křížová, Machula, Novotný, Werner, Patřičný, Hynek, Hájek, Janošík, Dvořák, König a Douša. Muzeum nezapomíná ani na historii a přírodu – oblasti, kterým bude věnovat výstavy další.

„Významným počinem v rámci sbírkotvorné činnosti muzea je převoz rozsáhlého archivu místních rodáků, který je uložen v Městském archivu ve Waldkraiburgu v Bavorsku. V souvislosti s probíhajícími stavebními úpravami a rekonstrukcemi budeme pokračovat v rozsáhlém stěhování nejen sbírkových předmětů mezi našimi objekty. Pracujeme rovněž na rozvoji digitalizace v dokumentační a informační činnosti v oblasti sbírkových předmětů, knih a archiválií. Předkládáme k tomu žádost do Národního plánu obnovy. Nezapomínáme ani na pravidelnou údržbu objektů a akce pro veřejnost, jako jsou Masopust a Velikonoce na Vísecké rychtě, Den otevřeného podstávkového domu, Muzejní noc, řemeslné ukázky a akce či Dny lidové architektury a vánoční trhy v muzeu. Zajímavá pro veřejnost je i nabídka akcí naší ekoporadny Orsej. V letošním roce také rozšiřujeme návštěvnickou dobu a v lednu a únoru budeme mít ve všedních dnech dobrovolné vstupné v areálu kláštera v České Lípě,“ doplnil Zdeněk Vitáček, ředitel Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

7) Muzeum Českého ráje v Turnově

Mezi hlavní projekt turnovského muzea patří zejména poslední etapa revitalizace expozic. Týká se částečné rekonstrukce expozice Lidová kultura Pojizeří a rozsáhlejších úprav v expozici věnované nejstarším dějinám Českého ráje. V návaznosti na exteriérové úpravy expozice horolezectví přibude venkovní galerie pro tematicky zaměřené fotografické výstavy a začnou přípravné práce pro instalaci lezecké stěny. Výstupem rozvojového projektu roku 2023 je nový grafický vizuál, který bude turnovské muzeum v letošním roce postupně implementovat.

Do stěžejních výstavních projektů patří letos například výstava pivovarnictví na Turnovsku ve výstavním sále hlavní budovy muzea a v Kamenářském domě připomenutí starých turnovských hospod. Z dalších zajímavých výstav lze zmínit tu k 70. narozeninám Jiřího Urbana, významného českého zlatníka a šperkaře, představení hodnotných akvizic získaných od dárců v roce 2023 nebo výstavu Nebeská družina a s podtitulem Svaté obrázky ze sbírky rodiny Scheybalových.

V novém výstavním sále mineralogické expozice v Multifunkčním centru v nově zrekonstruovaném domě ve Skálově ul. čp. 72 bude instalována celoroční výstava prezentující významné dary do mineralogické sbírky v uplynulých letech. Víceúčelový sál v prvním patře centra bude po celý rok věnován výročí 140 let od založení Střední uměleckoprůmyslové školy v Turnově.

„Na Dlaskově statku budeme instalovat novou expozici s názvem Ze dřeva a proutí – podomácké zpracování dřeva a proutí v selské usedlosti. Z významných akcí se návštěvníci mohou těšit na tradiční Masopust (3. 2.), Velikonoce (30. 3.) a Posvícení na Dlaskově statku (28. 9.), na Staročeské řemeslnické trhy (25.–26. 5.) a Vánoční trhy (6.–7. 12.). Léto budou opět provázet naše stálice Den s mineralogem, Lezecké čtvrtky a Loutkářské neděle. Dlaskův statek o prázdninách na rozdíl od předchozích let ožije řemeslem a domácími pracemi od úterý až do soboty,“ uzavřel Jan Prostředník, ředitel Muzea Českého ráje v Turnově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…