Liberecký kraj: Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu převzalo v Liberci 25 studentů

14.02.2023 7:34 | Tisková zpráva

Celkem 25 žáků z pěti středních škol v Libereckém kraji převzalo 10. února v budově Krajského úřadu Libereckého kraje prestižní ocenění za splnění programu Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE), který před 67 lety založil princ Philip.

Liberecký kraj: Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu převzalo v Liberci 25 studentů
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Žáci škol museli v uplynulých měsících splnit podmínky programu a prokázat svoje dovednosti, jako jsou spolupráce, píle nebo dokončování aktivit v rámci nastaveného cíle. Jedno stříbrné a 24 bronzových ocenění jim předal náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost Jiří Čeřovský.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) je neformální vzdělávací program pro všechny mladé lidi ve věku od 13 do 24 let. Program vznikl v roce 1956. Zaměřuje se na rozvoj osobnosti a dovedností, jako jsou například komunikace, spolupráce v kolektivu, cílevědomost, spolehlivost, dokončování aktivit v rámci správně nastaveného cíle apod. Vše je založeno na vnitřní motivaci účastníka. Soustředí se na objevení vlastních zájmů a činností, ve kterých se chce rozvíjet jen mladý člověk sám bez působení vnějších tlaků ze strany rodičů, školy a okolního světa.

„Liberecký kraj program DofE podporuje od roku 2020, kdy s ním uzavřel Memorandum o spolupráci. Do programu je nyní zapojených osm škol zřizovaných Libereckým krajem. Kraj školám přispívá primárně na licenční poplatek programu, vše ostatní je na žácích. Těší mě, že je mezi mladými lidmi o program zájem, a snaží se tak na základě svého vlastního rozhodnutí a píle udělat něco víc pro sebe i společnost. Oblast dobrovolnictví je součástí programu, ve kterém se zapojují do pomoci svému okolí,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost.

Ocenění žáci studují na: Gymnázium Česká Lípa, Gymnázium, Jablonec nad Nisou, U Balvanu 16, příspěvková organizace, Gymnázium, Mimoň, Letná 263, přísp. org., Středisko volného času Sluníčko Lomnice nad Popelkou a Střední zdravotnická škola, Turnov, 28. října 1390, příspěvková organizace.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21906 lidí

O Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE):

  • Program má 3 úrovně, bronzovou, stříbrnou a zlatou a může se do něj zapojit každý student nebo žák ve věku 13 až 24 let. Podle zvolené úrovně pak program plní 6, 12 nebo 18 měsíců.
  • V České republice program funguje 27 let a je do něj zapojeno více než 300 základních a středních škol, dětských domovů, sportovních klubů. Do programu se zapojují mladí lidé z širokého sociálního spektra.
  • Pro účastníky je DofE zejména výzvou, jakou si sami zvolí. Program je sice postaven na velmi promyšlené metodice a pevných základech, nicméně nabízí velkou flexibilitu.
  • Účastníci si volí aktivity a cíle ve třech oblastech – dovednosti, pohybu, dobrovolnictví. Na zvolených cílech pak pravidelně pracují. Čtvrtou oblastí je týmová expedice v přírodě, která má vždy konkrétní účel.
  • Každý z účastníků pravidelně plní aktivity, které si v oblastech zvolil a zapisuje svůj postup do přehledné a intuitivní aplikace, ve které se mu sčítají splněné hodiny a je tak vidět, jak postupuje ke svému cíli.
  • Na konci každé úrovně získají účastníci mezinárodně uznávaný certifikát, který se hodí do každého životopisu a může pomoci při nástupu do zaměstnání či při přijímacích zkouškách na střední nebo vysokou školu, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…