Liberecký kraj: Nová pobytová sociální služba pro osoby s poruchou autistického spektra

27.01.2022 12:39 | Tisková zpráva

Malokapacitní pobytová sociální služba bude již brzy v Lomnici nad Popelkou – Rváčově sloužit osobám s poruchou autistického spektra se zdravím ohrožujícím chováním.

Liberecký kraj: Nová pobytová sociální služba pro osoby s poruchou autistického spektra
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

V domově, který vznikl rekonstrukcí původní venkovské školy, najde své zázemí postupně osm osob ve věku od 15 do 30 let. Poskytovatelem se stane Charita Jičín.

„Liberecký kraj společně s městem Lomnice nad Popelkou a Charitou Jičín dokončili ojedinělé dílo. Jde o potřebné pobytové zařízení pro osoby od patnácti do třiceti let s nízkofunkčními poruchami autistického spektra. Zařízení je jediné v Libereckém kraji a budeme se snažit podobnou sociální službu rozšířit dále, a to především na Liberecku,“ uvedl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

Snahou Libereckého kraje, coby správce Základní sítě sociálních služeb, je zabezpečit odpovídající péči o osoby, které mají různou míru omezení, jež jim brání vykonávat běžné činnosti. „Již v tuto chvíli počítáme s tím, že klienti ve Rváčově budou žít dlouhodobě. Z velké míry půjde o mladé lidi s poruchou autistického spektra, kteří z důvodu svého zdravotního stavu nemohou bydlet doma. Péče o ně je natolik náročná, že ji dosavadní pečující již nezvládají, a to například z důvodu věku či dlouhodobého psychického a fyzického vyčerpaní,“ dodal náměstek Tulpa.

Domov ve Rváčově bude malou sociální službou komunitního typu se čtyřmi domácnostmi ve dvou podlažích. Kapacita zařízení bude osm klientů. Služba začne pozvolna od poloviny roku 2022 tak, aby došlo k harmonickému sžití jak klientů samotných, tak i pečovatelů.

Stavba ve Rváčově je již dokončená, ale ještě není vybavená nábytkem. Výstavba byla placená z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) projektu města Lomnice nad Popelkou a vyšla celkem na 25,2 milionu korun. Kraj bude platit provozní náklady na poskytování služby.

V Lomnici nad Popelkou dochází k unikátnímu partnerství. Město do společného projektu vkládá svůj objekt, který byl podpořen z evropských zdrojů. Charita Jičín jako poskytovatel sociální služby investuje do projektu především své znalosti a zkušenosti. Liberecký kraj pak jako hlavní objednatel tuto finančně náročnou sociální službu zařadí do Základní sítě sociálních služeb a bude se velkou měrou podílet na jejím financování.

Prvotní jednáni o vzniku služby začaly již v roce 2016. Následně byla vypracována studie proveditelnosti a podána investiční žádost do IROP.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…