Liberecký kraj: Výstavba Center odborného vzdělávání jede podle plánu

15.09.2018 18:37

Za přispění fondů z Evropské unie Liberecký kraj buduje za částku 545 mil. Kč celkem 8 Center odborného vzdělávání (COV). Vybrané střední školy získají nejmodernější dílny, laboratoře, nové stroje z praxe, které umožní zajistit výuku na nejmodernějším vybavení.

Liberecký kraj: Výstavba Center odborného vzdělávání jede podle plánu
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Na kontrolu stavu realizace u čtyř z nich se se začátkem školního roku vyjely podívat dvě členky rady, statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, pověřená řízením rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky, a členka rady kraje Radka Loučková Kotasová z rezortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Na všech navštívených školách je vidět značný pokrok,“ pochvaluje si Radka Loučková Kotasová, do jejíhož rezortu spadá odbor, který je pověřen řízením projektu. Například v Liberci u Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy je stavba realizována v termínu. Celkové výdaje projektu COV jsou odhadovány na 86,7 mil. Kč, z toho dotace EU a státního rozpočtu bude činit 74,4 mil. Kč.     

V Kamenickém Šenově na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské jsou stavební práce teprve na začátku, v současné době je vybouráno a začíná se stavět. Součástí projektu je nejen rekonstrukce odborných dílen, ale také zastavění současného dvora budovy čp. 56, který se nachází nad zatrubněným potokem. V rámci projektu bude též pořízeno moderní vybavení pro odbornou výuku žáků. V současné době je vyhlášeno 5 veřejných zakázek z deseti. Zde jsou celkové výdaje projektu počítány do výše 72 mil. Kč a dotace EU a státního rozpočtu 62 mil. Kč.

Další zastávkou byla Střední průmyslová škola v České Lípě, kde je stavba téměř u konce. Pak bude následovat dodávka a montáž strojů a technologií. „Vybudování centra odborného vzdělávání na českolipské průmyslovce vyjde kraj na bezmála 62 milionů korun, přičemž 52,9 milionu korun by měly pokrýt evropské a státní dotace,“ doplnila statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

V České Lípě vzniká ještě jedno COV, a to na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti. Rekonstrukcí projdou odborné dílny a kabinety v několika budovách školy, přibude nová garáž a skladovací haly. „Škola bude mít rovněž moderní vybavení pro praktickou výuku řady oborů, od zemědělců přes obráběče až po pekaře a cukráře. Vybudování tohoto COV bude stát 82,6 milionu korun, přičemž počítáme s tím, že 69,9 milionu korun půjde z evropských a státních dotací,“ upřesňuje náměstkyně Volfová.

V rámci projektů center odborného vzdělávání dojde k rekonstrukci budov vybraných středních škol a pořízení moderního vybavení pro odbornou výuku žáků. Hlavním cílem projektů je zvýšení uplatnitelnosti žáků na trhu práce, kdy budou ovládat stroje, které jsou ve firmách běžně používány.

Všechny projekty COV by měly být dle podmínek výzvy k podání žádosti o dotaci dokončeny do konce tohoto roku. „Ovšem na základě stanoviska MMR ČR je možné v odůvodněných případech realizaci projektu posunout i do dalšího roku, aniž by to znamenalo ztrátu dotace,“ uzavřela radní Loučková Kotasová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …