Liberecký kraj: Zaměstnankyně krajského úřadu byla oceněna za poster Země malého čaroděje

16.02.2018 21:22

V pražském Kongresovém centru se ve dnech 8.–9. listopadu 2017 konala dvoudenní celostátní konference geografických informačních systémů (GIS ESRI ČR). Zaměstnankyně Krajského úřadu Libereckého kraje Irena Košková zde v konkurenci 55 posterů vyhrála cenu poroty za dílo Země malého čaroděje. Ve středu 14. února 2018 převzala dodatečné ocenění za zásluhy z rukou ředitele společnosti ARCDATA PRAHA, s.r.o. Petra Seidla a ředitele Krajského úřadu Libereckého kraje René Havlíka.

Liberecký kraj: Zaměstnankyně krajského úřadu byla oceněna za poster Země malého čaroděje
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Vítězství Ireny Koškové je důkazem skvělé reprezentace nejen krajského úřadu, ale i celého Libereckého kraje. Obdivuhodné je, že na vznik posteru bylo potřeba vymezit určitý čas a paní Košková se projektu věnovala nad rámec svých pracovních povinností,“ uvedl René Havlík, ředitel Krajského úřadu Libereckého kraje.

Základem vítězného posteru je společná výtvarná práce žáků a studentů. Ti měli za úkol poskládat z celkem 99 dílků obří mapu. Země malého čaroděje, jak se dílo nazývá, vznikala postupně během třídenní říjnové akce Mapy kolem nás v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Mozaika posteru byla poté naskenována, digitálně spojena a byl nad ní začleněn geografický informační systém. Digitalizací pak prošly lesy, vodstvo a krajinné aspekty.

„Jsem ráda, že Liberecký kraj podpořil akci Mapy kolem nás i práci dětí, která na této akci vznikla. Využití geografických informačních systémů a map stylem „škola hrou“ je oblast, které se již delší dobu věnuji. Tento přístup se snažíme ve spolupráci se školami propagovat nejen na akci Mapy kolem nás, ale také při tvorbě regionálního Atlasu životního prostředí Libereckého kraje – jeho knižní i elektronické podoby,“ dodala k projektu Irena Košková.

Zajímavostí posteru Země malého čaroděje je možnost statisticky vyhodnotit četnost fantazijních bytostí a vytipovat místa, kde se s kreaturami různého druhu můžete v rámci fiktivního prostoru setkat. V demoverzi je vytvořena také počítačová hra. Projdete se po Zemi malého čaroděje a přitom budete odolávat nástrahám fantazijní fauny a flóry. Ukázkové video je k dispozici na stránkách ZDE.

„Geografické informační systémy mají praktické využití téměř ve všech oblastech lidské činnosti. Do Liberce jsem přijel, abych mohl osobně poděkovat Ireně Koškové za její kreativitu a přístup. Její projekt ukázal, že se mohou žáci základních škol naučit problematiku geografických informačních systémů zábavnou formou,“ zhodnotil význam posteru ředitel ARCDATA PRAHA, s.r.o. Petr Seidl.

Poster Země malého čaroděje a akce Mapy kolem nás získaly velký ohlas. Koncem února bude projekt prezentován i na národní konferenci Inspirujme se městy a regiony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…