Liberecký kraj zakládá pro boj s kůrovcem koordinační skupinu

15.07.2021 9:15

Liberecký kraj je zasažen kůrovcovou kalamitou od roku 2018. V současné době je situace nejvážnější v západní části Lužických hor na Novoborsku.

Liberecký kraj zakládá pro boj s kůrovcem koordinační skupinu
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Přestože kraj až na výjimky není vlastníkem ani hospodářem lesů v Lužických horách, snaží se v boji s kůrovcem dělat maximum. Nyní krajští radní schválili založení koordinační skupiny, která se této problematice bude věnovat po odborné stránce a bude prosazovat zájmy dotčených samospráv.

„Jsem rád, že skupina věnující se tématu kůrovce vznikla. Budou v ní mít zastoupení všichni odborníci, a to zejména z Lesů ČR, Ministerstva zemědělství, Agentury ochrany přírody a krajiny, Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, krajského odboru životního prostředí a zemědělství a odboru dopravy. Prostor samozřejmě dostanou také významní vlastníci lesů v území a zástupci místní samosprávy. Je potřeba zmínit, že skupina bude mít spíše poradní nebo koordinační význam a přímo nemůže konat žádná závazná usnesení nebo cokoliv nařizovat. Mezi činnosti koordinační skupiny bude patřit například informovat místní obyvatele o chystané lokalitě těžby dřeva a upozornit včas na různá spojená omezení, jako je omezení vstupu do lesa nebo omezená průjezdnost,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.

Zpomalit nebo zastavit kůrovcovou kalamitu se už lesníkům, také díky počasí, podařilo na většině území České republiky. Lesy v Lužických horách však v současné době trpí nejvíce. Lesy ČR tam kvůli suchu a kůrovci vytěžil v roce 2018 téměř 18 tisíc m3 dřeva, o rok později 100 tisíc m3 a loni 311 tisíc m3. Do konce letošního května to bylo 117 tisíc m3 s celoročním odhadem až 400 tisíc m3 kalamitního dřeva. V oblasti nyní pracuje 27 komplexních těžařských čet s motorovými pilami i traktory a osm víceúčelových těžebních strojů, tzv. harvestorových uzlů.

„Kromě kůrovce bychom chtěli řešit také stav a kvalitu tamních vozovek a pozemků, které jsou těžbou poničené. Pevně věřím, že v rámci řešení kalamity se budou řešit i škody spojené s intenzivní těžbou kalamitního dřeva,“ uzavřel radní Židek.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…