Lucemburský rok a výročí narození Karla IV. oslaví památky unikátními výstavami a zajímavými programy

27.04.2016 21:23

Lucemburským rokem, tedy akcemi a programy, jimiž letos Národní památkový ústav připomíná krále a císaře Karla IV. i jeho rod, dobu a samozřejmě také stavby, které jsou s ním spojeny, ožijí v nejbližších dnech a týdnech hrady Karlštejn, Veveří, Velhartice a Lipnice, klášter Kladruby, zámek Krásné Březno v Ústí nad Labem a další památky.

Lucemburský rok a výročí narození Karla IV. oslaví památky unikátními výstavami a zajímavými programy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Pomyslné putování po stopách šlechtických rodů dospělo v šestém ročníku stejnojmenného projektu k Lucemburkům – a samozřejmě i k nejslavnějšímu z nich, Karlu IV., od jehož narození letos uplyne 700 let. První velkou událostí letošního Lucemburského roku bude cesta kopie svatováclavské koruny z Karlštejna na Veveří, kam doputuje v pátek 29. dubna a kde si ji budou moci zájemci prohlédnout o víkendu 30. dubna a 1. května. Svatováclavská koruna, jeden z nejvýznamnějších symbolů české státnosti, byla zhotovena na císařův příkaz v roce 1346 a kopie tohoto klenotu, zasvěceného císařovu oblíbenému zemskému patronovi, propojí symbolicky Čechy a Moravu. Návštěvníci Karlštejna budou zase mít o tomto víkendu jedinečnou příležitost prohlédnout si kopii Šternberské madony, jedné z nejpůvabnějších gotických soch z okruhu tzv. krásných madon, kterou na středočeskou památku zapůjčila správa hradu Šternberk.

Již v pátek 29. dubna také začíná v Muzeu Cheb výstava Karel IV. a Nové Čechy, kterou připravilo územní odborné pracoviště NPÚ v Lokti. Panelovou výstavu doplní přednáškový cyklus, který představí dnes pozapomenutou zahraniční politiku Lucemburků, vedenou snahou o zabezpečení a povznesení Českého království. První přednášky jsou na programu 5. a 12. května.

Další výstava, Doba králů a císařů. Lucemburské architektonické dědictví severozápadních Čech, bude zahájena v sobotu 30. dubna na zámku Krásné Březno, v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem. Prostřednictvím konkrétních památek představí čtyři typy kulturního dědictví – kláštery, kostely, hrady a nástěnné malby – zachované v tomto regionu z doby vlády lucemburské dynastie a ovlivněné uměleckým působením císařského dvora.

Následující víkend, v sobotu 7. května, budou moci zhlédnout na hradě Karlštejn první návštěvníci výstavu Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV., nejvýznamnější a stěžejní akci Lucemburského roku. Představí tzv. karlštejnský poklad, soubor téměř 400 předmětů z doby Karla IV., které patřily k dennímu životu Karlova dvora a jež dokládají tehdejší životní styl. Karlštejnský poklad je uložen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze, které se na vzniku výstavy podílí.

V polovině května, tedy v době nejbližší dnu Karlova narození, připravuje tematické programy několik památek. Velkolepě oslaví přesně po 700 letech, v sobotu a v neděli 14. a 15. května, narozeniny Karla IV. hrad Velhartice, sídlo Karlova blízkého přítele a rádce Buška z Velhartic. Od pátku 13. do neděle 15. května uspořádá klášter Kladruby komponovaný program Putování Karla IV. Jeho základem budou speciální prohlídky věnované zájmům a životním láskám Karla IV., k nimž patřily cesty po Evropě, vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacie, víra a ženy. Návštěvníci se během nich podívají i do běžně nepřístupných částí kláštera. V sobotu 14. května bude na hradě Šternberk otevřena výstava Albert II. ze Šternberka ve službách Karla IV. Připomínat bude dalšího blízkého Karlova přítele a rádce Alberta II. ze Šternberka, jeho dobu a také gotickou hradní kapli, kterou nechal přestavět jako památník své kariéry.

V sobotu 21. května proběhne na hradě Lipnice první kolo komponovaného programu Na cestách s Karlem IV., které připravilo územní odborné pracoviště NPÚ v Telči, zaměřující se z části na vzdělávání a zážitky. Účastníci programu Na cestách s Karlem IV. se stanou součástí císařské družiny a poznají, jak se ve středověku cestovalo a žilo. V sobotu 11. června se bude program opakovat na hradě Zvíkov, 10. září na hradě Litice a 24. září na hradě Bečov.

První  červnový den zahájí hrad Křivoklát sérii akcí, jimiž chce veřejnosti představit devítisvazkovou Bibli Václava IV., vynikající výtvarné dílo z přelomu 14. a 15. století, které ilustracemi a iluminacemi přibližuje život královského dvora. V pátek 1. června proběhne vernisáž výstavy Bible Václava IV. a premiéra dokumentárního filmu Útěk do křivoklátských lesů, který se Václavově bibli věnuje.

Další chystané akce

od 2. července – výstava Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad na hradě Veveří
5. července – slavnostní Setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna na hradě Landštejn
5.–6. července – Oživený hrad Točník
15.–16. července (a také 12.–13. srpna) – noční prohlídky Ať žije král, ať žije císař aneb Životem Karla IV. na hradě Karlštejn
od 16. července – výstava Karel IV. ve filmu na hradě a zámku Horšovský Týn
29.–31. července – living history Štíty stříbrného lva - doba Lucemburků na českém trůně na hradě Velhartice
od 1. srpna – výstava Nezcizitelné hrady Českého království na hradě Zvíkov
6.–7. srpna – Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj na hradě Bouzov
od 11. srpna – výstava Následovníci svatého Jiří na hradě a zámku Jindřichův Hradec
27. srpna – HRADOZÁMECKÁ NOC 2016 na Karlštejně a desítkách dalších památek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…