MAS Naděje: Proč je vzdělávání na Litvínovsku lepší než v okolí

13.03.2023 22:54 | Tisková zpráva

Na tuto otázku se pokusilo odpovědět setkání ředitelů škol, zástupců MAP Litvínov, města Litvínov a Ústeckého kraje při dvouhodinové prezentaci výsledků celorepublikového šetření prestižní výzkumné společnosti PAQ Research v oblasti vzdělávání a následné diskusi.

MAS Naděje: Proč je vzdělávání na Litvínovsku lepší než v okolí
Foto: MAS Naděje
Popisek: MAS Naděje, o.p.s. - logo

Výstupy šetření ukázaly, že Litvínovsko při podobné regionální sociálně ekonomické zátěži, vykazuje lepší výsledky v oblasti vzdělávání než sousední oblasti, a než by se dalo vzhledem k sociálním problémům očekávat.

Debata, která se uskutečnila v rámci místního akčního plánování pro ORP Litvínov ve čtvrtek 23. února, ukázala, že za úspěchem a překonáváním bariér stojí především neformální spolupráce Odboru sociálních věcí a školství města Litvínov se školami, ale také s Úřadem práce, neziskovými organizacemi nebo odborníky, kteří na školách působí. „Neformální spolupráce otevírá ochotu při spolupráci formální, a to se projevuje právě při aktivizaci všech aktérů, kteří komunikují, jak intervenovat v rodinách cíleně a s důrazem na co nejefektivnější pomoc, která se posléze odráží v lepší docházce dětí do školy nebo ve školním prospěchu. Například velmi oblíbené jsou porady za pochodu, které realizujeme formou výletů do okolí s řediteli škol,“ sdělila Veronika Knoblochová vedoucí odboru.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

V regionu se také pravidelně setkávají pracovní skupiny v rámci místního akčního plánování, metodici prevence nebo další odborné pozice, které vzájemně koordinují svou činnost a pracují na odstraňování bariér v oblasti vzdělávání. „Přitom překážek je velmi mnoho zejména v případě sociálně slabých rodin, které čelí exekucím, nedostatečným bytovým podmínkám nebo nutnosti často migrovat. To se pak projevuje na výsledcích dětí v celém systému školství. Nejvážnějším projevem jsou předčasné odchody ze škol, které jsou charakteristické pro celý region Ústeckého kraje“ poznamenala Knoblochová.

„Jsme moc rádi, že k úspěchům přispívá už tradičně i Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Řekla bych, že všichni aktéři jako jsou školy, město nebo neziskové organizace spolupracují jako dobrý tým a tím se posouváme stále dál, “ sdělila projektová manažerka Kamila Rejčová a dodala, že výstupy šetření budou zohledněny při přípravě dalšího projektového období.

Veškeré aktivity jsou realizovány díky projektu „Místní akční plán rozvoje vzdělávání III pro ORP Litvínov,“ (CZ.02.3.68/0.0/0.0/20_082/0023025). Více informací o projektu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…