MHMP: Dlouholetý ředitel pražského planetária obdržel čestné občanství hl. m. Prahy

02.01.2018 20:31 | Zprávy

Jako poděkování za své dlouholeté úspěšné působení v čele Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy dnes obdržel jeho dlouholetý ředitel Marcel Grün z rukou primátorky Adriany Krnáčové čestné občanství hl. m. Prahy. Pan Marcel Grün v loňském roce oslavil 70. narozeniny a rozhodl se z čela organizace odejít.

MHMP: Dlouholetý ředitel pražského planetária obdržel čestné občanství hl. m. Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Marcel Grün se již od dětství se zajímal o astronomii, fyziku a kosmonautiku. Vystudoval fakultu strojní ČVUT a postgraduálně i pedagogiku. V roce 1967 nastoupil do pražského planetária, kde setrval dodnes. Od roku 2000 byl ředitelem Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy. Působí v mnoha českých i mezinárodních organizacích, spojených s astronomií nebo kosmonautikou (např. Česká astronomická společnost, Rada pro kosmické aktivity při MŠMT, Česká kosmická kancelář, Sdružení hvězdáren a planetárií). Celý život se intenzivně věnuje výuce a popularizaci astronomie a kosmického výzkumu. Je autorem či spoluautorem řady příruček, přehledů, encyklopedických hesel, scénářů, učebnic a skript. Pravidelně publikuje v novinách, časopisech i na internetu, spolupracuje s rozhlasem a televizí a přednáší pro veřejnost.

Po Marcelu Grünovi je od roku 1999 pojmenována planetka 10403 Marcelgrün. V roce 2014 byl Marcel Grün oceněn Čestnou medailí Vojtěcha Náprstka za zásluhy o popularizaci vědy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.